Özofagus ve mide kanserli hastaların retrospektif analizi
The retrospective analysis of the patients with esophageal cancer and stomach cancer
  1. Tez No: 462399
  2. Yazar: CANAN BİRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Özofagus Kanseri, Mide Kanseri, Demografik Özellikler, Sağkalım, Esophageal cancer, stomach cancer, demographical features, survival
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Özofagus ve mide kanserleri hastaların geriye dönük tarama ile incelenerek hastanemize ait verilerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 01 Ocak 2010 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında ayaktan ve/veya yatarak takip edilip, histopatolojik olarak özofagus ve mide kanseri tanısı almış olan hastalar çalışmaya alındı. Patoloji kliniğine ait kayıtlar incelenerek belirtilen tarihler arasında endoskopik olarak özofagus biyopsisi yapılıp malignite tanısı almış olan hastalar ile endoskopik mide biyopsisi sonrası mide kanseri tanısı alarak total/subtotal gastrektomi yapılmış olan hastalar değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 271 özofagus kanseri ve 352 mide kanseri tanılı toplam 623 kişi alınmış olup; tek merkezli, retrospektif çalışma yapıldı. Özofagus kanserli hastalarda ortalama yaş 63 ± 13,2 (30-93), mide kanserli hastalarda ise ortalama yaş 64,6 ± 11,5 (24-92)'tü. Yapılan histopatolojik incelemede özofagus kanserli hastalarda en sık görülen tip %77,5 oranı ile yassı hücreli karsinom ve mide kanserli hastalarda en sık görülen tip ise %92,6 oranıyla adenokarsinomdu. Özofagus kanserinde en sık yerleşim yeri özofagusun alt 1/3'lük kısmı iken mide kanserinde ise korpus olarak saptandı. Özofagus kanserli hastaların %23,9'u metastaz açısından değerlendirilemezken, %19,5'i metastatikti ve en sık metastaz yeri akciğerdi. Mide kanserli hastaların ise %30,1'i metastaz açısından değerlendirilemezken, %18,5'i metastatik yani Evre IV olarak tespit edildi. Evresi değerlendirilebilen mide kanserli hastalar içinde en sık tespit edilen evre ise Evre IIIc idi. Mide kanserli hastaların %5,9'u erken evre mide kanseri olarak kabul edildi. Sağkalım açısından değerlendirildiğinde özofagus kanserli hastaların ortalama sağkalım süresi 11,2 ± 10,9 (0-63) ay iken mide kanserli hastaların ortalama sağkalım süresi 13,5 ± 13 (0-62) ay olarak bulundu. Hem özofagus kanserli hastalarda hem de mide kanserli hastalarda cinsiyetin, tümör yerleşiminin ve histopatolojik tipin sağkalımda anlamlı fark oluşturmadığı görüldü. Sonuç: Sonuç olarak ülkemizde de sık görülen ve yüksek mortaliteye sahip özofagus ve mide kanserlerinin erken tanısına yönelik ileriki zamanlarda ulusal tarama programları uygulanması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The Retrospective Analysis of the Patients with Esophageal Cancer and Stomach Cancer Purpose: The purpose is finding out the data of our hospital by the examination of retrospective analysis to the recovery of patients with esophageal cancer and stomach cancer. Material and Method: In this study, patients with histopathologic esophageal cancer and stomach cancer who were treated ambulatory or inpatient between the dates January of 1, 2010 and December of 31, 2015 in Ataturk University Medical Faculty Hospital. Patients who had total/subtotal gastrectomy by the diagnosis of stomach cancer after the endoscopic stomach biopsy and the patients with the diagnosis of malignancy by the endoscopic esophageal biopsy are investigated by using pathology clinic data between the dates specified. Findings: In this study, single centre, retrospective study is made by using 623 patients in total; 271 patients with esophageal cancer and 352 patients with stomach cancer. The average age of patients with esophageal cancer is 63 ± 13,2 (30-93), the average age of patients with stomach cancer is 64,6 ± 11,5 (24-92). In the histopathologic research on the patients with esophageal cancer, squamous cell carcinoma with 77.5% percentage; on the patients with stomach cancer, determined as adenocarcinoma with 92.6% percentage are most seen types. The most frequent localization area of the esophageal cancer is determined as 1/3 sub-section of the esophagus, and the stomach cancer is determined as corpus. 23.9% of the patients with esophageal cancer could not be evaluated in terms of metastasis, 19.5% of the patients were metastatic and the most frequent metastasis area is lungs. 30.1% of the patients with stomach cancer could not be evaluated in terms of metastasis, 18.5% of the patients were determined as metastatic (Phase IV). Most frequent phase was Phase IIIc of the patients with stomach cancer who were evaluated. 5.9% of the patients with stomach cancer were determined as early gastric cancer. The mean overall survival period of the patients with esophageal cancer is found 11,2 ± 10,9 (0-63) months, the patients with stomach cancer is found 13,5 ± 13 (0-62) months while evaluated in terms of survival. In this study, it is seen that gender, tumor localization, and histopathologic type do not make a significant difference in the mean overall survival both for the patients with esophageal cancer and the patients with stomach cancer. Results: As a result, in the future national scanning programs can be applied for the early diagnosis of esophageal and stomach cancers which are seen frequently in our country and have high mortality.