Düzce ili hanehalkının sağlık kuruluşları hakkındaki görüş ve düşüncelerinin değerlendirilmesi
Assesment of attitudes and thoughts about health institutes of households of duzce city
  1. Tez No: 230315
  2. Yazar: NİLGÜN TANRIKULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALAT BAHÇEBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Household, family medicine, health care, satisfaction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Düzce ilinde aile hekimliği modelinin uygulamaya geçilmesi ile sağlık hizmetlerinin sunumunda sistem değişikliği yapılmıştır. Hanehalkının başvurduğu sağlık kuruluşları ile ilgili görüşleri ve aldıkları hizmetten memnuniyetleri sağlık hizmet sunucuları için verilen hizmetin değerlendirilmesinde önemli bir ögedirBu kesitsel araştırmanın amaçları; hanehalkının koruyucu sağlık hizmetlerini ne düzeyde kullandıklarını, hastalandıklarında, kronik hastalıkta ve acil durumlarda hangi sağlık kuruluşuna başvurduklarını ve tercih etme nedenlerini saptamaktır.Araştırma Düzce ilinde 445 hanede yerleşim yerine göre tabakalı örneklem alınarak ve yüz yüze 77 soruluk anket formu kullanılarak yürütüldü.Bu araştırmada hanehalkının son altı ayda sağlık kuruluşlarına başvuru sayısı, en son başvurulan sağlık kuruluşu, başvuru nedeni ve bu sağlık kuruluşundan memnuniyet düzeyi ile memnuniyeti etkileyen özellikler saptandı. Koruyucu sağlık hizmetlerini hanehalkındaki kadınların en fazla, erkeklerin daha az kullandıkları, ebeveynlerin ise hiç kullanmadıkları belirlendi. Kadınların koruyucu sağlık hizmetlerini en fazla gebelik durumu ile çocuklarının aşı ve kontrollerinde kullandıkları tespit edildi. Gebelikte en fazla aile hekimi tercih edilirken ikinci sırada özel doktoru tercih ettikleri belirlenmiştir. Çocukların aşı ve kontrollerinde ise %96,9 oran ile aile hekimi tercih edilmiştir. Gebe ve çocuk kontrollerinde aile hekimini en fazla tercih sebebinin ulaşım kolaylığı olduğu belirlendi. Hanehalkının acil durumlarda devlet hastanesini sosyal güvencenin karşılamasından dolayı tercih ettiği belirlendi. Hastalıkta ise; aile hekimini ulaşım kolaylığı ve doktordan memnuniyet, devlet hastanesini sosyal güvencelerinin karşılaması, doktordan memnuniyet ve laboratuar hizmetlerinden memnuniyet nedeniyle tercih ettikleri belirlendi. Son altı ayda sağlık kuruluşlarına 3-5 kez gittikleri ve en son sağlık kuruluşuna başvurma nedenlerinin en fazla muayene olduğu gözlendi.Anahtar Kelime: Hanehalkı, aile hekimliği, sağlık hizmeti, memnuniyet.
Özet (Çeviri)
Health system changed with family medicine model in Duzce. Views of household about health institutes and patient satisfactions? related to health care were important factors about evaluation of health care by health providersThe aims of this cross-sectional study were to determinate using rate of preventive heath care by househols, health institute preferences of households in sickness, in having chronical diseases and in emergency conditions and to determinate causes of health institute preference.The study was conducted on 445 households to stratify by residential area in Duzce province. The questionnaire form was consist of 77 question and was filled by face to face interviewIn this study; admission numbers to the health institutes by households in the last six months, the last admitted health institute, cause of admission, patient satisfaction in this health institute and the factors related to patient satisfaction was determinated. Preventive health service was mostly accepted by the women, accepted less than women by men and was not accepted by parents in households. Women accepted preventive health service mostly in pregnancy, the vaccination and check-up of their children. Family physician was prefered 96,9% in control and immunization of children. The cause of preference was mostly easy access in control of pregnants and children. State hospital was prefered in emergency conditions by cause of social security coverage. Family physician was prefered causes of easy access and satisfaction from physician in sickness and state hospital was prefered by the cause of social security coverage, satisfaction from physician and laboratory procedures. Number of admission to the health institute in the last six months was 3-5. The most frequent cause of the admission to the health institute was physical examination.