Çocukluk yaş grubunda hepatit A ve helicobacter pylori infeksiyonlarının seroepidemiyolojik özelliklerinin araştırılması
The study of the seroepidemiogical properties of hepatit A and helicobacter pylori infections in childhood
  1. Tez No: 230316
  2. Yazar: UĞUR ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. DEMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HAV, H. pylori, risk faktörleri, seroprevalans, HAV, H. pylori, risk factors, seroprevalance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Giriş-Amaç: HAV ve H. pylori infeksiyonları gelişmekte olan ülkelerde önemli sağlık sorunlarındandır. Her iki infeksiyonun da en önemli bulaşma yolu fekal-oral yoldur. Seroprevalansları düşük sosoyoekonomik düzey, kötü yaşam koşulları nedeni ile artımaktadır. Ortak risk faktörlerine sahip bu iki infeksiyon çocukluk yaş grubunda kazanıldığından çalışmamızda bölgemizde yaşayan çocuklarda HAV ve H. pylori seroprevalansının ve risk faktörleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç-Yöntemler: Bu çalışmaya Şubat 2008-Haziran 2008 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran 6 ay - 17 yaş (10.7± 3.39 ) arası 157'si (% 52.3) erkek, 143'ü (% 47.7) kız 300 çocuk alındı. Çalışmaya alınan çocuklar yaşlarına göre 3 gruba ayrıldı. Ailelere standart anket uygulandı, alınan kanlar total anti-HAV antikorları ve H. pylori anti-IgG antikorları açısından test edildi. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan çocukların %59,7'unda total anti-HAV pozitif olarak bulunurken; %44,3'ünde anti- H. pylori IgG pozitif bulundu. Total anti-HAV ve anti- H. pylori IgG birlikte pozitif bulunan çocuk oranı %49.7 idi. Yaş arttıkça HAV ve H. pylori seroprevalansında artış görüldü. HAV seroprevalansı açısından ailenin sosyoekültürel düzey, yaşam koşulları, ekonomik düzeyi, ailede ve çocukta geçirilmiş sarılık öyküsü anlamlı risk faktörlerini oluştururken, H. pylori için de aynı durumlar risk faktörlerini oluşturmaktaydı. H. pylori ile HAV birlikte seropozitifliği de istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Sonuçlar: Hepatit A ve H. pylori infeksiyonlarının her ikisininde yaş ile birlikte seroprevalansının artması ve sosyoekonomik koşullardan etkilenmeleri her iki infeksiyonun da fekal oral yolla bulaştığını doğrulamaktadır. H. pylori'nin gelişmekte olan ülkelerde prevalansının giderek arttığını ve çocukluk yaşlarında bulaştığını göz önüne alarak H. pylori ye yönelik epidemiyolojik çalışmalara ağırlık verilmelidir. Ayrıca okul öncesi HAV antikorlarının kan düzeyleri tayin edilerek infeksiyonu geçirmemiş kişilere HAV aşısı yapılması uygun bir öneri olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Purpose: HAV and H. Pylori infections are an important health problem in developing countries. The seroprevalance of both infections are known to be spread by fecal-oral contact which is the best modes of transmission has a high incidence in populations with poor standards and a low socioeconomic level. The aim of this study is to determine relation of risk factors and the seropositivities of H. pylori, and HAV infections which having shared risk factors among children in our region.Material and Methods: A total of 300 children (157 male (% 52.3) and 143 female(% 47.7))who came to outpatient clinic of department of pediatrics of Duzce University Medical Faculty Hospital, were ranging in age from 6 months to 17 (10.7± 3.39 ) years included to study. Subjects were separated into the three groups according to age. A questionnaire were applied to the family. All serum samples were assayed for H. pylori anti-IgG and anti-HAV antibodies. The results were evaluated statistically.Results: The overall prevalence of H. pylori IgG was 72.7% and that of anti-HAV antibodies was 57.7%. Total anti-HAV and H. pylori IgG was found positive in 49.7 %. There was increase in seroprevalance of HAV and H. Pylori with respect to increasing age. The important risk factors were socioeconomic level, living conditions, family and patient history of jaundice according to seroprevalance of HAV and H. Pylori. The seropositive rates of both HAV and H. Pylori was statistically significant.Conclusions: The increase in H.pylori and HAV seroprevalance rates with respect to increasing age and socioeconomic conditions level supports the fecal-oral transmission of both infections. It must be focus on epidemiologic studies of H.pylori having regard to the prevalance of H.pylori was gradually increasing in developing countries and patients got this infection when they were child. HAV vaccination should be procedure of choice to person who did not get infection after the measuring blood level of HAV antibodies in preschoolers.