Ön çapraz bağ yırtıklarının patellar tendon ile artroskopik rekonstruksiyonlarının erken dönem sonuçları
The early results of anterior cruciate ligament ruptures that are reconstructedarthroscopically with patellar tendon
  1. Tez No: 230346
  2. Yazar: MEHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. B. ALPER KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroskopi, kemik-patellar tendon-kemik otogreft, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, Arthroscopy, bone-patellar tendon-bone autograft, anterior cruciate ligament reconstruction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Pamukkale Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalında Ocak 2001- Aralık 2007 tarihleri arasında 35 hastaya Patellar tendon kullanılarak artroskopik ÖÇB rekonstrüksiyonu uygulandı, 30 hasta incelendi. En az 6 ay takip sonrasında hastaların fonksiyonel diz skorları Lysholm-ll, IKDC değerlendirme formuna göre değerlendirildiBu formlara göre hastaların %96,7 Lsholm iyi-mükkemel, IKDC formuna göre %96 A-B sonuçları elde edilmiştirArtroskopik ÖÇB rekonstrüksiyonlarını tatminkar fonksiyonel sonuçları ve düşük komplikasyon oranı, sık tercih edilen bir tedavi seçeneği olmasında en önemli etkendir. Ancak cerrahiye karar verirken hastanın yaşı, aktivite düzeyi ve beklentileri mutlaka göz önüne alınmalıdırTrafik kazaların çokluğu, sportif faaliyetlerine katılım ve ağır iş koşulları gibi nedenlerle dizin travmatik bağ yaralanmalarıyla sık karşılaşmaktadır. ÖÇB `ın dizin normal fonksiyonları için gerekliliği kesindirSonuçlar literatür değerleriyle uyumlu bulunmuştur. Çalışma sonucunda uygun hasta seçimi ve uygun cerrahi teknikle yapılan ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunda otojen Patellar Tendon kullanımının güvenli ve tatminkar olduğu görülmüştür
Özet (Çeviri)
Arthroscopic ACL reconstruction with patellar tendon is done at 35 patients between January 2001- December 2007 at Pamukkale University Department of Orthopaedics and Traumatology and 30 patients were evaluated . At least 6 months after follow up, patients? functional knee scores were evaluated according to Lysholm ?II and IKDC evaluation formAccording to these forms, 96,7 % of patients were Lysholm good ? perfect , and 96 % A- B results were obtained with IKDC formSatisfying functional results and low rates of complication were observed at arthroscopic ACL reconstruction. While deciding an operation; patients? age, activity level, and expectations must be consideredTraumatic ligament injuries of the knee are frequently seen because of high incidence of traffic accidents, sports activities and hard working conditions. It?s certain that ACL is necessary for normal functions of kneeResults are found compatible with literature evaluations. As a result of this study, it?s seen that autogenous patellar tendon usage is safe and satisfying when ACL reconstruction is made with suitable technique and patients selection