Çocuklarda servikal vertebraların morfometrik ölçümleri kullanılarak cinsiyet tahmini yapılması
Sex estimation in children using morphometric measurements of cervical vertebrae
  1. Tez No: 1002799
  2. Yazar: HATİCE SOYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi, Cinsiyet Tayini, Çocuklar, Servikal Vertebra, Türk Popülasyonu, Cervical Vertebra, Children, Computed Tomography, Gender Determination, Turkısh Population
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlarda hareket sistemini oluşturan çeşitli iskelet bölümleri günümüze kadar antropolojik araştırmalarda kullanılmış olup adli vakalarda cinsiyet tahmini için önem arz etmiştir. Kemikler yıpratıcı etkilere rağmen yapısını koruyabildiği için bu araştırmalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Çocuklarda da os ilium ve cranium yüksek doğruluk payı verse de farklı kemiklerin araştırılabilirliği cinsiyet tahmin çalışmalarının genişlemesine katkı sağlayacaktır. Yetişkinlerde kullanılmasına rağmen günümüze kadar hiçbir çalışmada, çocukların cinsiyet tayininde servikal vertebraların morfometrik ölçümlerinden yararlanılmamıştır. Bu çalışma ile Türk pediatri popülasyonuna ait servikal vertebraların morfometrik ölçümlerinden çocuklarda cinsiyet tayininde kullanılabilecek veriler elde edilip, literatüre katkı sağlanması amaçlandı. Çalışmamızda 3-13 yaş arası çocukların Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntüleri üzerinde subaksiyal boyun vertebralarında beş farklı ölçüm (pedikül genişliği, pedikül eksen uzunluğu, iki pedikül arası mesafe, foramen vertebrale'nin sagittal ve transvers yönde çapı) yapıldı. Bu ölçümlerin yaşa ve cinsiyete göre farklılıkları istatistiksel olarak değerlendirildi. Erkek çocuklarda tüm parametrelerde her yaş grubunda kız çocuklardan daha büyük morfometrik değerler bulundu (P < 0,05). İki pedikül arası mesafe ile sagittal çap haricindeki değerler her iki cinsiyette de yaş gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlılık göstermekteydi (P < 0,05). Pedikül genişliği, pedikül eksen uzunluğu, iki pedikül arası mesafe parametrelerinin seviyelere (C3-C7) göre anlamlı şekilde arttığı tespit edildi (P < 0,05). 7-13 yaş grubunda yedinci servikal vertebraların iki pedikül arası mesafe değerlerinde cinsiyet tahmininde %82,7 oranında bir doğruluk parametresi elde edildi. Sonuç olarak çalışmamız yaşla birlikte artan morfometrik parametrelerin hepsinde erkek çocuklardaki değerlerin kız çocuklarına göre anlamlı olarak daha büyük olduğunu ortaya koydu. Ayrıca çalışmadan elde edilen veriler yedinci servikal vertebrada iki pedikül arası mesafenin cinsiyet tahmininde kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Various skeletal components that make up the musculoskeletal system in humans have been used in anthropological research to date and have been important for sex estimation in forensic cases. Bones are widely used in these studies because they can maintain their structure despite abrasive effects. Although the os ilium and cranium provide a high degree of accuracy in children, the researchability of different bones will contribute to the expansion of sex estimation studies. Despite its use in adults, no study to date has utilized morphometric measurements of cervical vertebrae for sex determination in children. This study aims to obtain data from morphometric measurements of cervical vertebrae in the Turkish pediatric population that can be used for sex determination in children and to contribute to the literature. In our study, five different measurements (pedicle width, pedicle axis length, distance between two pedicles, sagittal and transverse diameter of the foramen vertebrale) were taken on the subaxial cervical vertebrae of children aged 3-13 years on Computed Tomography (CT) images. The differences in these measurements according to age and sex were statistically evaluated. In boys, morphometric values were found to be larger than in girls in all age groups for all parameters (P < 0.05). Except for the distance between the two pedicles and the sagittal diameter, the values showed statistically significant differences between age groups in both sexes (P < 0.05). Pedicle width, pedicle axis length, and the distance between the two pedicles were found to increase significantly according to the levels (C3-C7) (P < 0.05). In the 7-13 age group, an accuracy rate of 82.7% was obtained in gender prediction for the distance between the two pedicles of the seventh cervical vertebra. In conclusion, our study revealed that in all age-increasing morphometric parameters, the values in boys were significantly larger than in girls. Furthermore, the data obtained from the study showed that the distance between the two pedicles of the seventh cervical vertebra can be used in gender prediction.