Serebral paralizili çocukların yaşam kaliteleri üzerinde etkili olan faktörler
- Tez No: 230382
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. E. HANDAN TÜZÜN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: Serebral Paralizi, Sağlıkla İlgili Yaşam Kalitesi, Prediktör, Ağrı, Depresyon, Cerebral Palsy, Health Related Quality of Life, Predictor, Pain, Depression
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Başkent Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çalışmamız serebral paralizi (CP)'li çocukların sağlıkla ilgili yaşam kalitedüzeyleri (SİYK) üzerine etki eden klinik ve sosyoekonomik etmenleri belirlemekamacı ile yapıldı. Çalışmaya 5?17 yaşları arasındaki CP tanısı alan 350 olgukatıldı. SİYK'yı ölçmek amacıyla Çocuk Sağlık Anketi-Ebeveyn Formu 50 (CHQPF50)ve CP Yaşam Kalitesi Anketi (CPQOL-Child) kullanıldı. SİYK'yı belirleyenfaktörler aşamalı doğrusal regresyon analizi ile test edildi.Kaba motor fonksiyon düzeyi ile CP ağrı puanının CHQ-PF50 ile belirlenen?Fiziksel Sağlık? düzeyi, bakıcıda depresyon olup olmaması ve çocuğun geceidrar kaçırma sorununun ise ?Psikososyal Sağlık? düzeyi üzerinde belirleyicietmenler olduğu bulundu. CPQOL-Child alt ölçeklerinden ?Sosyal İyilik Hali veKabullenme? düzeyi bakıcının depresyon durumu ve çocuğun gece idrarkaçırma sorunu tarafından belirlenmektedir. ?Fonksiyon?, ?Katılım ve FizikselSağlık? düzeyini belirleyen etmenler kaba motor fonksiyon sınıflama düzeyi,gece idrar kaçırma ve bakıcının depresyon durumudur. ?Emosyonel İyilik Hali veÖz Saygı? düzeyinin belirleyicileri ise bakıcının depresyon durumu, çocuğungece idrar kaçırma sorunu ve Aile Refah İndeksi puanıdır. ?Sunulan HizmetlereUlaşım? düzeyini CP Ağrı İndeks puanı belirlemektedir. ?Ağrı ve Yeti YitimininEtkisi? üzerinde belirleyici olan değişkenler kaba motor fonksiyon toplam puanı,Aile Refah İndeksi puanı, çocuğun yaşı ve CP Ağrı İndeks puanıdır. ?AileSağlığı? düzeyini belirleyen etmenler bakıcının depresyon durumu, aile refahindeks puanı ve CP ağrı indeks puanıdır.Sonuçlarımız CP'li çocukların SİYK'sını artırmak amacıyla uygulanacak tedaviyöntemlerinin hasta, aile ve toplum merkezli olacak şekilde multidisiplinerolmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study was to determine clinical and socioeconomic factorsthat affect health-related quality of life (HRQOL) of children with Cerebral Palsy(CP). 350 subjects with CP between the ages of 5-17 were included in the study.Child Health Questionnaire Parent Form-50 (CHQ-PF50) and Cerebral PalsyQuality of Life Questionnaire for Children (CPQOL-Child) were used to assessHRQOL. The determinants on HRQOL were tested by multiple stepwise linearregression analysis. It was found that the gross motor function level and the CPPain Index score were determinants on the ?Physical Health? summary score;and depression level of the caregivers and nocturnal enuresis problem of thechild were determinants on the ?Psychosocial Health? summary score of CHQPF50.The variables determining the level of ?Social Wellbeing and Acceptance?among CP-QOL-Child subscales developed for children with CP weredepression score of the caregivers and nocturnal enuresis problem of the child.The determinants of the ?Function? and ?Participation and Physical Health?subscales of CPQOL-Child were gross motor function level, nocturnal enuresisproblem of the child and depression status of the caregivers. The determinantsof ?Emotional Wellbeing and Self Esteem? subscales were depression status ofthe caregivers, nocturnal enuresis problem of the child and score of the FamilyAffluence Scale. The CP Pain Index score determined the ?Access to Services?subscale score. The variables determining the level of ?Pain and Impact ofDisability? were Gross Motor Function Measure total score, the Family AffluenceScale score, the age of the child and the CP Pain Index score. Thedeterminants of the ?Family Health? subscale were depression status ofcaregivers, the Family Affluence Scale score and the CP Pain Index score. Ourresults emphasize that the rehabilitation methods should have amultidisciplinary character in a way to be patient, family and community-orientedto improve HRQOL of children with CP.