Özürlü çocukların kardeşlerinin fiziksel uygunluk, fiziksel aktivite, psikososyal durum ve yaşam kalitesi yönünden değerlendirilmesi
  1. Tez No: 230381
  2. Yazar: ELÇİN MAMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU DAŞKAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kardeş, Özürlü Çocuk, Fiziksel Uygunluk, Yaşam Kalitesi, Sibling, Handicapped Child, Physical Fitness, Quality of Life
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Özürlü çocuğun varlığı, ailedeki tüm bireylerin yaşantısını olumsuz yöndeetkilemektedir. Çalışmamızda özürlü çocukların kardeşlerinin fiziksel uygunluk,fiziksel aktivite, psikososyal durum ve yaşam kalitesi düzeylerinindeğerlendirilmesi ve sağlıklı kardeşi olan çocuklarla karşılaştırılması amaçlandı.El kavrama kuvveti ölçümleri, curl up, trunk lift, dikey sıçrama, modifiye apley,otur uzan, omuz esnekliği testleri yapıldı. Fiziksel aktivite, düzeyi FELS FizikselAktivite Anketi ile belirlendi. Çocuk Depresyon Ölçeği ile psikolojik iyilik halideğerlendirildi. Yaşam kalitesi değerlendirmesi için Çocuk Sağlık Anketikullanıldı. İki grup, kavrama kuvveti; curl up, trunk lift, Modifiye Apley, omuzesnekliği ve otur uzan test puanları yönünden benzerdi (p > 0.05). Sağlıklıkardeşi olan çocukların dikey sıçrama yüksekliği, özürlü kardeşi olançocuklardan daha yüksekti (p < 0.05). Gruplar Fiziksel Aktivite Anketi Sporİndeksi puanı yönünden benzerdi (p > 0.05). Özürlü kardeşi olan çocukların,Fiziksel Aktivite Anketinin Boş Zaman, İş ve Toplam İndeks puanları sağlıklıçocuklardan daha düşüktü (p < 0.05). Özürlü kardeşi olan çocukların depresyonpuanları sağlıklı kardeşi olan çocuklardan daha yüksekti (p < 0.05). İki grup,Aile Uyumu alt ölçeği dışında, Çocuk Sağlık Anketi puanları yönünden benzerdi(p > 0.05). Sağlıklı kardeşi olan çocukların Aile Uyumu alt ölçeği puanları özürlükardeşleri olan çocuklardan daha düşüktü (p < 0.05). Sonuç olarak; özürlüçocuğun tüm aile üyelerine, pediatrik rehabilitasyon alanında çalışanfizyoterapistler tarafından verilen eğitim, kardeşlerin iyilik halini artırabilir.
Özet (Çeviri)
Existence of a handicapped child, affects negatively all family members. Ourstudy was aimed to evaluate the physical fitness, physical activity, psychosocialstate and quality of life?s levels of the children have handicapped siblingsand to compare them with the children have healthy siblings. Hand grip strengthmeasurements, curl up, trunk lift, vertical jumping, modified apley, sit-reach,shoulder flexibility tests were done. Physical activity level was determined byFELS Physical Activity Questionnaire. Psychological well-being was evaluatedwith Child Depression Scale. Child Health Questionnaire was used for quality oflife evaluation. Two groups were similar in hand grip strength, curl up, trunk lift,Modified Apley, shoulder flexibility and sit and reach test?s scores (p > 0.05).Vertical jumping level of children have healthy siblings were higher than childrenhave handicapped siblings (p < 0.05). Groups were similar in FELS?s SportIndex point (p > 0.05). Leisure Time, Work and Total Index points of the FELSof children have handicapped siblings were lower than children have healthysiblings children (p < 0.05). Depression scores of the children havehandicapped siblings were higher than the children have healthy siblings (p 0.05). Family Cohesion? scores of thechildren have healthy siblings were lower than the children have handicappedsiblings (p < 0.05). As a conclusion, training given by physiotherapists workingin pediatric rehabilitation to all family members of the handicapped child couldincrease siblings? well-being.