Kanserli hastalarda, tromboz gelişmesinde faktör-v leiden, metilentetrahidrofolat redüktaz, protrombin ve plazminojen aktivatör inhibitör tip 1 polimorfizmlerinin rolü
The effect of factor-v leiden methylenetetrahydrofolate reductase, prothrombin and plasminogen activator inhibitor type 1 in the development of thrombosis in cancer patients
  1. Tez No: 230389
  2. Yazar: İSMAİL KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Tromboz, PCR-RFLP, MTHFR C677T, Faktör V LeidenG1691A, Protrombin G20210A, PAI-1 4G/5G, Cancer, Thrombosis, PCR-RFLP, MTHFR C677T, Faktör V Leiden G1691A, Protrombin G20210A, PAI-1 4G/5G
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tromboemboli, kanser hastalarında sık karsılasılan, önemli morbidite ve mortalitenedenidir. Edinsel birçok faktörün bu duruma katkısı oldugu bilinmekle birlikte genetikyatkınlıgın rolü halen tartısmalıdır. Bu çalısmada tromboz gelisiminde rol alan ve sıkgörülen genetik polimorfizmler trombozu olan ve olmayan kanserli hastalardadegerlendirildi. Bu çalısmaya 2004?2008 yılları arasında klinigimizde kanser tanısı ile takipedilen, hastalıgının herhangi bir döneminde klinik ve görüntüleme ile tromboz tanısı alan158 hasta ile benzer yas grubunda ve kanser tanısı olup trombozu bulunmayan 134 hastaalınmıstır. Çalısmaya alınan hastaların Faktör V Leiden G1691A, Protrombin G20210A,Metilen Tetra Hidrofolat Redüktaz (MTHFR) C677T ve Plazminojen Aktivatör ;nhibitör(PAI-1) 4G/5G polimorfizmleri bakılmıstır. Yapılan analiz sonucunda hasta grubundabakılan Faktör V Leiden G1691A polimorfizmi 48 kiside heterozigot ve 1 kiside homozigotsaptandı. Kontrol grubunda ise 32 kiside heterozigot ve 1 kiside homozigot olup aralarındaistatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı ( p=0,462). Protrombin G20210Apolimorfizmi ise hasta grubunda 11 kiside heterozigot ve 1 kiside homozigot idi. Kontrolgrubunda 4 kiside heterozigot bulunup homozigot olguya rastlanmadı ve hasta grubu ilearalarında anlamlı fark bulunamadı (p=0,198). MTHFR C677T polimorfizmi ise hastagrubunda 48 kiside heterozigot ve 15 kiside homozigot bulundu. Kontrol grubunda ise 24kiside heterozigot ve 12 kiside homozigot bulunup bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi(p=0,04). PAI-1 4G/5G polimorfizmi hasta grubunda 56 kiside heterozigot ve 11 kisidehomozigot iken kontrol grubunda ise 57 kiside heterozigot ve 11 kiside homozigot bulunuparalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,362). Alt grup analizinde isebelirtilen üç polimorfizmde yine anlamlı fark saptanamazken MTHFR C677Tgastrointestinal kanserlerde trombozu olan grupta 22 hastada heterozigot ve 4 hastadahomozigot, kontrol grubunda ise 8 hastada heterozigot ve 6 hastada homozigot oluparalarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmustur (p=0,028). Kanser ve trombozbirlikteligi ile ilgili yapılan genetik çalısmalarda birçok farklı sonuç elde edilmis olup bizimçalısmamızda ise sözü geçen polimorfizmlerden sadece MTHFR C677T'de anlamlı farksaptanmıstır.Kanser hastalarında tromboza yatkınlık olusturan edinsel ve genetik faktörlerin ayrıntılıbiçimde ortaya konması ve bu çalısmadaki sonuçların baska çalısmalarla desteklenmesihalinde genetik yatkınlıgın kanser hastalarında tromboz gelismesinde rolü olabileceginiortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Thromboembolism is frequent in patients with cancer and is a major cause of morbidity andmortality. Although it is known that several acquired factors take place in this process therole of the genetic factors is controversial. In this study we analysed the most commongenetic polymorphisms which have a role in the development of thrombosis in cancerpatients with or without thrombosis. Study population consist of 292 (158 patients withthrombosis and 134 patients without thrombosis) patients treated in medical oncologydepartment between 2004 and 2008 , having thrombosis diagnosed by clinically andradiological measures in any time during course of disease. Faktör V Leiden G1691A,Prothrombin G20210A, Methlene Tetra Hydrofolate Reduktase (MTHFR) C677T andPlazminogen Activator Inhibitor (PAI-1) 4G/5G were analysed. In the study group 48 and 1patient had heterozygot and homozygot polymorphism for Faktör V Leiden G1691Arespectively. In the control group 32 heterozygot and 1 homozygot polymorphism and therewas no statistically significant differents between study and control group( p=0,462).ForProtrombin G20210A 11 and 4 heterozygot polymorphism were observed in control andstudy group respectively.While there was 1 homozygot polymorphism in study group therewas no in control group and the difference between two groups was not statisticallysignificant (p=0,198). For MTHFR C677T 48 and 24 heterozygot polymorphism, 15 and 12homozygot polymorphism were observed in study and control group respectively.Thedifference between two groups were statistically significant (p=0,04). There was nostatistically significant difference between two groups for PAI-1 4G/5G polymorphisms(p=0,362). In subgroup analyses, statistically significant difference was found only inMTHFR C677T polymorphism in patients with GI cancer and with and without thrombosis(p=0,028).The studies investigating relationship between genetic factors and thrombosisrevealed controversial results.However, we found no genetic factor relevant to thrombosisother than MTHFR C677T polymorphism. Further studies investigating genetic andacquired factors in the development of the thrombosis in detail are warranted fordocumenting clearly the role of genetic polymorphisms.