İşlem görmüş ve görmemiş linyitlerin tetrolindeki çözünürlüğüne UV ışınlarının etkisinin incelenmesi
Effects of UV radiation on the solubility of lignites and pretreated lignites in Tetralin
  1. Tez No: 23039
  2. Yazar: FATMA SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY ARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Linyit, Çözünürlük, UV Işınları, Lignite, Solubility, UV radiation
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÎŞLEM GÖRMÜŞ VE GÖRMEMİŞ LİNYİTLERİN TETRALİNDEKİ ÇÖZÜNÜRLÜĞÜNE UV IŞINLARININ ETKİSİNİN İNCELENMESİ Fatma SÖĞÜT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Aral OLCAY 1992, Sayfa: 69 Jüri: Prof.Dr. Aral OLCAY Prof. Dr. Güniz GÜRÜZ Doç. Dr. Taner TOĞRUL Bu çalışmada, Muğla-Yatağan ve Tunçbilek linyitlerinin seyreltik HC1 çözeltisi ile yıkamadan önce ve sonra UV ışınlarının etkisi ile tetralindeki çözünürlüğü incelenmiştir. Deneyler iki grupta gerçekleştirilmiştir. İlk grup deneyerde orijinal ve seyreltik HC1 çözeltisi ile işlem görmüş linyitler oda sıcaklığında ve atmosferik basınçta UV ışınlarının etkisi ile 24, 48, 72 ve 96 saat sürelerle tetralinde çözünürleştirilmişlerdir. ikinci grup deneyler ise sadece orijinal linyitler oda sıcaklığında ve atmosferik basınçta güneş ışınlarının etkisi 1, 2, 3 ve 4 hafta süreler ile tetralinde çözünürleştirilmişlerdir. Orijinal linyitlerin UV ışınlarının etkisi ile çözünürleştirme deneylerinde, sıvılaşma verimi 72 saate kadar hemen hemen doğrusal olarak artmış, 72 saatte bir maksimum değere ulaştıktan sonra azalmıştır. Güneş ışınlarının etkisi ile gerçekleştirilen deneylerde ise üçüncü haftada maksimum bir değere ulaşılmış ve daha sonra azalma gözlenmiştir. İşlem görmüş linyitlerin çözünürlüklerinde ilk 96 saatte sürekli bir artış olmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Masters Thesis EFFECTS OF UV RADIATION ON THE SOLUBILITY OF LIGNITES AND PRETREATED LIGNITES IN TETRALIN Fatma SÖĞÜT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Aral OLCAY 1992, Page : 69 Jury : Prof.Dr. Aral OLCAY Prof. Dr. Güniz GÜRÜZ Assoc. Prof.Dr. Taner TOĞRUL In this study, the solubility of Muğla-Yatağan and Tunçbilek lignites in tetralin were investigated under the UV and sun radiation. Solubilization experiments were carried out in two groups. In the first group of experiments, original lignites and lignites pretreated with aqueous HC1 were solubilized with the effect of Uv radiation in tetralin at room temperature under atmospheric pressure and during 24, 48, 72 and 96 hours. In the second, only original lignites were solubilized with the effect of sun radiation in tetralin under the atmospheric pressure and room temperature during 1, 2, 3 and 4 weeks. The solubility yields of original lignites with the effect of UV radiation were increased until 72 hours and then decrased. The solubility of original lignites with effect of sun radiation was reached a maximum value in three weeks and then yield began to decrease. The yields of soluble products of pretreated lignites were continuously increased in 96 hours.