İdrar kaçıran kadınlarda prolapsus evresinin pelvis çaplarıyla ilişkisi
Relation of prolapse phase with pelvis diameter in women urinary incontinence
- Tez No: 311402
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Urinary incontinence, prolapse, pelvis diameter, bladder
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
İdrar kaçırma sosyal ve hijyenik probleme neden olacak şekilde nesnel olarak kanıtlanabilen istemsiz idrar kaybıdır. Olguların çoğu kadındır ve insidansı yaşla birlikte artmaktadır. Çeşitli çalışmalardaki prevalansı % 10 ile % 58 arasında değişmektedir. İdrar kaçırma klinik olarak üçe ayrılmaktadır. Ani sıkışma ile ortaya çıkan idrar kaçırma (urge enkontinans), zorlama ile ortaya çıkan idrar kaçırma (stres enkontinans) ve ikisinin birlikte görüldüğü karma durum (karışık enkontinans). İdrar kaçırma problemi sıklıkla pelvik prolapsusla birlikte görülmektedir.Pelvik prolapsus, pelvik desteğin bozulduğu hastalıklarda primer olarak etkilenen yada yer değiştiren organa göre tanımlanır. Çalışmamızda sarkan kısımların tamamı değerlendirildikten sonra en fazla prolapsus gösteren kısma göre yapılan POPQ (Pelvic Organ Prolapse Quntification) yöntemi kullanıldı. Bu yöntemde kullanılan kriterlere göre; Evre 0, 1, 2, 3, 4 bulunmaktadır.Çalışmamız üriner enkontinansı ve prolapsusu olan kadınlardaki organ veya oluşumların anatomik özelliklerini ortaya koymak ve hastalıkla yaş arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için yapıldı. Üriner enkontinansı olan prolapsus evresindeki organların pelvis çaplarıyla ilişkisinin bulunup bulunmadığı ortaya kondu. Bulgularımızın klinik, tıbbi veya cerrahi tedavi yöntemlerinin seçiminde yararlarının bulunup bulunmadığı tartışıldı.Bu amaçla üriner enkotinansı ve prolapsusu olan, prolapsusu POPQ (Pelvic Organ Prolapse Quantification) sistemine göre evrelendirilen 46 kadın vakanın MRI görüntülerinden apertura pelvis inferior (sagittal çap, transvers çap) ve apertura pelvis superior (diameter anatomica, diameter diagonalis)'un çapları ölçüldü. Vakaların dosya bilgilerinden yaşlarına ulaşıldı.Çalışmamıza alınan 46 vakanın yaşlarının ortalaması 49.58, sagittal çap ortalama 10. 93 cm, apertura pelvis inferior-transvers çap ortalama 10.03 cm, diameter anatomica ortalama 12.00 cm ve diameter diagonalis'in ortalama uzunluğu 12.89 cm ölçüldü.Çalışmamızda sagittal çap uzunlukları ile prolapsus evreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu.Anahtar kelimeler : Üriner enkontinans, prolapsus, pelvis çapı, mesane.
Özet (Çeviri)
Urinary incontinence is to pee unvoluntarily and can cause social and hygenic problems that can be proved objectively. Most cases are related to women and its incidence increase with the age. Its prevalance changes between % 10 - % 58 in various studies. Urinary incontinence can divided into 3 parts clinically. Urinary incontinence, with pee unvoluntarily an urge (urge incontinance), pee unvoluntarily with stress (stress incontinance) and mixture of the previos mentioned two situations (mixed incontinance). Urinary incontinence mostly seen with pelvic prolapse. Pelvic prolapse is defined according to the body organ that have been effected or replaced primarily at pelvic support deteroriation situations. POPQ (Pelvic Organ Prolapse Quntification) method is used in our study after evaluation. Of all hanging parts and part shows most prolapse. According to criteria used in this method;following stages have been found 0, 1, 2, 3, 4 .Our study is done to evaluate followings; to evaluate relation between disease and age, to show anatomical features of organs and formations in women?s body that have urinary incontinence and prolapse. Relation between organs that have urinary incontinence at prolapse level , and if they have relation with the diameter of pelvis have been shown. It has been also examined if our findings have benefits in choosing right clinical, medical and operational treatments.So apertura pelvis inferior (sagittal diameter, transverse diameter) and apertura pelvis superior (diameter anatomica, diameter diagonalis) diameters of 46 women monitored by MRI have been measured. All these women have been staged according to POPQ (Pelvic Organ Prolapse Quantification) system and all have urinary incontinence and prolapsus. Their ages have been reached from the cases? file infos. Following findings have been found and measured in this 46 cases; average age of cases is 49.58, average sagittal diameter is 10. 93 cm, average apertura pelvis inferior-transvers diameter is 10.03 cm, average diameter anatomica is 12.00 cm and average diameter diagonalis? length is 12.89 cm. Meaningful interrelation between sagittal diameter lengths and prolapse stages have been found in our study.