Tanımlanmıs meme kitlelerinde açık biyopsi mi?, perkütan biyopsi mi?
Open or percutaneous (Fine needle?) biopsy in palpable breast masses (Lesions?)
- Tez No: 230409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN OK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Memede kitle, ince igne aspirasyon biyopsisi, açık biyopsi, Breast masses, fine needle aspiration biopsy, open biopsy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Ele gelen meme kitlelerinde AB ve açık biyopsi sonuçlarını karsılastırarak,benign nedenlerle yapılan açık biyopsi sonuçlarını degerlendirmektir.Materyal Metod: Bu çalısmada, 1998?2008 yılları arası Erciyes Üniversitesi TıpFakültesi Genel Cerrahi A.D.'da memede kitle tanısı ile opere edilen hastalariçerisinde dosyasına ulasılanlar retrospektif olarak incelendi. Patoloji sonuçlarımalign ve benign olanlar belirlendi. Bu hastalar içinde preoperatif AB yapılan hastaların bilgileri belirlendi ve AB sonuçları, nihai patoloji sonuçları ile beraberistatistiksel olarak degerlendirildi. AB yapılmadan açık biyopsi yapılan hastalarınoranları tespit edildi. Açık biyopsi yapılan hastaların patoloji sonuçlarının, malign vebenign oranları belirlendi. Tüm bu bilgiler toplandıktan sonra AB yapılan ve AB yapılmadan direkt açık biyopsi yapılan sonuçlar karsılastırılıp degerlendirildi.Yöntemlerin tanısal degerlerinin istatistiksel olarak karsılastırılmasında duyarlılık,özgünlük, pozitif öngörü degeri, negatif öngörü degeri, yalancı pozitiflik ve yalancınegatiflik degerleri kullanıldı. Bu degerlerin hesaplanması için gerekli veriler olangerçek pozitif, yalancı pozitif, gerçek negatif ve yalancı negatif veriler saptandı.Bulgular: 1998?2008 yılları arası Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel CerrahiA.D.'da memede kitle tanısı ile opere edilen hastalar içerisinde, toplam 510 hastanındosya bilgilerine ulasıldı ve kayıtları retrospektif olarak incelendi. Bunlardanpreoperatif 142 tanesine AB yapıldıgı, 368 tanesine ise direkt açık biyopsi yapıldıgıgörüldü. AB sonuçlarının degerlendirilmesinde duyarlılık, özgünlük, pozitif venegatif öngörü degerleri, yalancı pozitiflik ve yalancı negatiflik degerleri kullanıldı.AB, duyarlılık, özgünlük, pozitif ve negatif öngörü degerleri sırasıyla %86, %93,%94 ve %85 olarak bulundu. Yalancı pozitiflik ve yalancı negatiflik degerleri ise %6ve %15 olarak bulundu.Tüm hastalar içinde 258 (%51) tanesinin malign, 252 (%49) tanesinin ise benignoldugu tespit edildi. Açık biyopsi yapılan 368 hastanın 183 tanesi (%49) malign, 185tanesi (%51) ise benign olarak tespit edildi. Fibroadenom ve fibrokistik hastalık, tümhastalar içinde %42'lik, benign olgular içinde ise %86'lık bir orana sahipti.Sonuç: AB'nin özgünlük degeri yüksek oldugundan, AB ile benign memekitleleri güvenli bir sekilde takip edilebilir ve açık biyopsi gereksinimi azaltılmıs,olur.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the results of open biopsy for the benign breast lesions (palpablebreast masses) by comparing the results of fine needle aspiration biopsy (FNAB) andopen biopsy.Materials and Methods: In this study, the records of the patients? who had operatedfor the breast masses between 1998 and 2008 at Erciyes University Medical FacultyGeneral Surgery Department, evaluated retrospectively. The pathologic resultsseperated as benign or malignant. Patients who had FNAB preoperatively havedeterminated and the results of FNABs have compared with end pathological resultsstatistically. The rate of the patients who underwent open biopsy without FNAB. Thepathological findings of open biopsies recorded as benign or malignant diseases.Finally, the results of FNABs and open biopsies evaluated and compared.In the statistical analysis, the diagnostic value methods, sensitivity, specificity,positive predictive values, negative predictive values, false positivity and falsenegativity are used. The true positive, false positive, true negative and false negativevalues are established to calculate these values.Findings: A total of 510 patients? records evaluated retrospectively, that whooperated for the breast masses between 1998 and 2008, at General SurgeryDepartment of Erciyes University Medical Faculty. Of these patients, FNAB in 142and directly open biopsy in 368 had performed. Sensitivity, specifity, positive andnegative prediction values, false positivity and negativity values are used for theevaluation of FNAB results.Sensitivity, specifity, positive and negative prediction values of FNAB calculated as86%, 93%, 94% and 85%, respectively. False positivity and negativity values foundas 6% and 15%, respectively.Malignancy was in 258 (51%), and benign disease in 252 (%49) of all cases. Of the368 patients who had open biopsy, 183 (49%) were malignant and 185 (51%) werebenign. Fibroadenoma and fibrocystic diseases rate was 42% in all of the patients,and 82% in benign diseases.Conclusion: Because of FNAB?s high specifity value, benign breast masses can befollowed safely, so the need of open biopsy can be decreased.