Yaşa bağlı makula dejenerasyonunda fotodinamik tedavi ve fotodinamik tedavi ile kombine intravitreal Bevacizumab (Avastin) enjeksiyonunun tedavi etkinliklerinin karşılaştırılması
To compare a effectiveness of photodynamic therapy and photodynamic therapy combined with intravitreal Bevacizumab (Avastin) injection in patients with agerelated macular degeneraton
- Tez No: 230410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZKIRIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yasa baglı makula dejenerasyonu, fotodinamik tedavi, intravitreal bevacizumab, görme keskinligi, PERG P50 amplitüdü, HRTII ödemharita degeri, Age-related macular degeneration, photodynamic therapy, intravitrealbevacizumab, visual acuity, P50 amplitudus of PERG, HRTII edema map volues
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Yasa baglı makula dejenerasyonu (YBMD) olan olgularda Fotodinamiktedavi (FDT) ve fotodinamik tedavi ile kombine intravitreal bevacizumab (VB)enjeksiyonunun tedavi sonuçlarının karsılastırılması.Gereç ve Yöntem: Yeni neovasküler YBMD tanısı konulan 55 olgunun 63 gözüçalısma kapsamına alındı. Olgular iki gruba ayrıldı: Grup 1, 35 hastanın 40 gözündenolusmakta olup yas ortalaması 72.7±8.6 yıl idi. Grup 2, 20 hastanın 23 gözündenolusmakta olup yas ortalaması 76±7.11 yıl idi. Olgulara tedavi öncesi ve sonrası 1.,3. ve 6. aylarda görme keskinligi, göz içi basınç ölçümü ve fundus muayenesiniiçeren tam göz muayenesi yapıldı. PERG P50 amplitüdü, HRTII ile ödem haritadegeri (ÖHD) ölçüldü.Bulgular: Grup 1 (FDT)'de görme keskinligi 14 (%35) gözde artarkan, 17 (%42.5)gözde degismedi ve 9 gözde (%22.5) azaldı. PERG P50 amplitüdü, tedavi öncesinegöre 1., 3. ve 6. aylarda sırasıyla %10.6, %11.98 ve %8.46 oranında arttı. HRTIIÖHD tedavi öncesine göre 1., 3. ve 6. aylarda sırasıyla %5.86, %4.88 ve %11.22oranında azaldı.Grup 2 (FDT+VB)'de, görme keskinligi 9 (%39.13) gözde artarken, 8 (%34.38)gözde degismedi ve 6 (%26.08) gözde azalma oldu. PERG P50 amplitüdünde, tedaviöncesine göre 1., 3. ve 6. aylarda sırasıyla %10.15, %5.8, %0.1 oranında azalmaoldu. HRTII ÖHD, tedavi öncesine göre 1., 3. ve 6. aylarda sırasıyla %13.07,%12.17, %14.87 oranında azaldı.Sonuç: YBMD'na baglı KNVM tedavisinde her 2 grupta da baslangıç görmekeskinligine kıyasla basarı elde edilemedi. Uzun dönem etkinligi göz önünealındıgında FDT ile kombine VB uygulamasının sadece FDT uygulanan olgularakıyasla daha etkin olmadıgı gözlenmektedir. Bununla birlikte bu konuda daha geniskatılımlı ve daha uzun süreli çalısmalara ihtiyaç bulundugu asikardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: to compare the effectiveness of photodynamic therapy (PDT) andphotodynamic therapy combined with invitreal bevacizumab (IVB) injection inpatients with age-related macular degeneration (AMD).Material and Methods: Sixty three eyes of fifty five patients with newly diagnosedAMD were enrolled in the study. The patients were randomly seperated in to twogroups: Grup I (PDT) consisted of 40 eyes of 35 patients and the mean age in thisgroup was 72.7±8.6 years. Group II (PDT+IVB) consisted of 23 eyes of 20 patientsand mean age in this group was 76±7.11 years. The complete eye examinationincluding best corrected visual acuity (BCVA), intraoculer pressure (IOP) measuredand the fundus examination was carried out before and 1., 3. and 6. months after thetreatment. P50 amplitudus of PERG measured with electrophysiology device testand edema map volues (EMV) were measured with HRTII.Results: In group I the BCVA increased in 14 eyes (%35), did not change in 17 eyes(%42.5) and decreased in 9 (%22.5) eyes. The PERG P50 amplitudes increased atthe 1., 3. and 6. months after the treatments with percentage of %10.6, %11.98and8.46, respectively. HRTII EMV?s decreased at the 1., 3. and 6. months after thetreatment with a percentage of %5.86, %4.88 and %11.22 respectively.In group II the BCVA increased in 9 eyes (%39.13), did not change 8 eyes(%34.38) and decreased in 8 (%26.68) eyes. The PERG P50 amplitudes decreased atthe 1., 3. and 6. months after the treatment with a percentage of %16.15, %5.8 and%0.1 respectively. HRTII EMV?s decreased at the 1., 3. and 6. months after thetreatment with a percentage of %13.07, %12.17 and %14.87 respectively.Conclusions: We didn?t observe success in the treatment of KNVM in AMD both intwo groups when compared with baseline BCVA. When the long term effectivenessis taken into consideration the using of PDT combined with IVB. Seems to not thethe more effective then using PDT alone. However, it is clear that it is necessary toconduct such studies with more patients and long term follow up time on this matter.