Kronik böbrek yetmezliği ve nefrotik sendromlu hastalarda polisakkarit pnömokok aşısının etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of polysaccharide pneumococcal vaccination efficacity in patients with nephrotic syndrome and chronic renal failure
- Tez No: 230454
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜRŞAT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, Nefrotik sendrom, Polisakkarit pnömokok a?ısı, Anti pnömokokal antikor, Chronic renal failure, nephrotic syndrome, polysaccharide pneumococ vaccine, antipneumococcal antibody
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Kronik böbrek yetmezliği (KBY) ve nefrotik sendromlu (NS) hastalarda 23 valanlı polisakkarit pnömokok a?ılaması (PPV23) sonrası, anti pnömokokal antikor cevabının ve izlemde ortaya çıkan olası pnömokokal enfeksiyonlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi. Materyal ve Metod: Nefrotik sendrom tanısıyla takip edilen 32, kronik böbrek yetmezliği tanısıyla takip edilen 23 hasta ve kontrol grubu olarak sağlıklı 20 çocuk çalı?maya alındı. Anti pnömokokal antikor cevabı a?ı yapılmadan önce, yapıldıktan 1 ay sonra, 1 yıl sonra NS ve KBY tanısı ile takip edilen hastalarda ve kontrol grubunda bakıldı. NS ve KBY?lilerde antipnömokok antikor cevabı 5 yıl sonrasında da çalı?ıldı. Hasta dosyalarından geçirilen 5 yıllık izlem süresince enfeksiyonlar kayıt edildi. Enfeksiyonlar açısından NS?li hastalar, a?ısız NS?li kontrol grubundaki hastalar ile kar?ıla?tırıldı. Bulgular: A?ı öncesi serum antipnömokok antikor düzeyi NS grubunda dü?ük, birinci ayda her üç grupta yükselmi? olarak bulundu. Nefrotik sendromlu ve KBY?li hastaların serum antikor düzeyleri sağlıklı çocuklara benzer bulundu. Birinci yılda NS ve kontrol grubunun serum antikor düzeyleri 1.ay antikor düzeylerine göre dü?ük, KBY?lilerde benzer bulundu. Birinci yılda serum antikor düzeyleri, NS?li hastaların %45.8?inde, KBY?li hastaların %81?inde, kontrol grubunun %57.1?inde koruyucu düzeyde, be?inci yılda tüm hastalarda koruyucu düzeylerin altında bulundu. Hastalarda hastaneye yatı?ı gerektirecek pnömokok enfeksiyonu saptanmamakla birlikte, ayaktan takiplerinde geçirilen otit ve sinüzitlerin pnömokok enfeksiyonu ile ili?kili olabileceği dü?ünüldü. En sık üst solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu görüldü. A?ılanmı? ve a?ılanmamı? hastalardaki enfeksiyonlar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Sonuç: Kronik böbrek yetmezliği ve nefrotik sendromlu hastalarda enfeksiyonlara yatkınlık önemli bir sorundur. Nefrotik sendromlu ve KBY?li hastalarda invaziv pnömokok enfeksiyonlarının önlenmesinde pnömokok a?ı uygulaması gündemdedir ve polisakkarit pnömokok a?ısı güvenle kullanılabilen bir a?ıdır. A?ıya yeterli bağı?ık yanıt geli?se de kısa sürede koruyucu antikor düzeyi dü?mektedir. Bu hastaların a?ı programlarına pnömokok a?ısı eklenmeli, NS?lilere 3 yıl sonra, KBY?lilere de 3-5 yıl ara ile pnömokok a?ısı yapılması dü?ünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluation of immunity response and activity against the infections in the following time after 23 valent pneumococcal polysaccharide vaccine in the patient with chronic renal failure (CRF) and nephrotic syndrome (NS). Materyals and Methods: Thirtytwo NS patients, 23 CRF patients, and 20 healty controls older than 2 years included the study. Antipneumococcal antibody response compared in all patients before vaccination and after the first month and first year of vaccination , in the patients with chronic renal failure and NS the antibody response compared in the fifth year of the vaccination. The infections that the patients exposed to registered from the files. Results: In patients with NS prevaccination antibody consentrations was found the lowest. antibody consentrations were significantly increased in all groups after the first month. The similar immun response like healty controls after the first month was developed in patients with NS and CRF. At the end of the first year in NS and control group antibody concentration was significatly lower than the first month levels but CRF patients were still high. The antibody concentrations of first year vaccination were at the protective levels in 45.8 % of NS patients, 81 % of CRF patients and 57.1 % of control group. At the end of the fifth year the antibody concentrations were significantly lower in all group patients. None of the patients have serious pneumococcal infections that need hospitalization the agent of otitis and sinusitis at the follow up time were thought to be associated with pneumococcal infections. Viral upper respiratory tract and uriner system infections were the most seen infections. At the following time there was no statistically significant difference about infections between vaccinated or nonvaccinated patients.Conclusions: One of the main problem that seen in the patients with CRF and NS is susceptibility to infections. Currently pneumococcal vaccination is popular in this patients because the patients partially prevented from invasive pneumococcal infections with vaccination. Polysaccharide pneumococcal vaccine can be used in healthy children, NS patients and CRF patients safely. Although sufficient immune response develops, protective antibody concentrations decreases in a short period. In the follow up these patients adding pneumococcal vaccination to routine vaccination programme and in NS patients after 3 years, in CRF patients after 5 years rapel vaccination can be suitable.