Kronik hepatit-B ve C'li hastalarda uzun etkili interferon tedavisinin serum adiponektin seviyesine etkisi
Effect of long-term interferon treatment on the level of serum adiponectin in patients with chronic hepatitis B and C
- Tez No: 230458
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PARLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik HBV, Kronik HCV, pegylated interferon, adiponektin, Chronic HBV, Chronic HCV, pegylated interferon, adiponectin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Kronik hepatitler dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir sağlık sorunudur.Ülkemiz için ciddiyeti gün geçtikçe artmaktadır. Kronik hepatitler oluşturduklarımorbidite, tanısal problemler, yüksek maliyetli tedavi protokolleri yanında, tedaviyietkin izleyebilme sorunları ile karmaşık bir problemdir. Bu amaçla birçok çalışmayakonu olmuş serum adiponektin düzeyleri pegylated interferon tedavisi alan olgulardadeğişime uğrayıp uğramadığı ve tedavi etkinliğini gösterip göstermediği araştırıldı.Ocak 2007-Aralık 2007 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp FakültesiKlinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'na müracaat eden, kronikhepatit B ve C tanısı konarak pegylated interferon tedavisi planlanan 24 hasta çalışmagrubu; hiçbir hastalığı olmayan, benzer demografik özelliklere sahip 24 gönüllü kontrolgrubu olarak çalışmaya alındı.Kontrol grubunda bir kez kan alınarak adiponektin düzeyine, çalışma grubundaise tedavi öncesi ve tedavinin 6. ayındaki kan örneklerinde ALT, glukoz, insülin veadiponektin düzeylerine bakıldı.Çalışmada adiponektin düzeyini etkileyecek faktörler dikkatlice elimine ederekkontol ve çalışma grubu oluşturuldu. Oluşturulan kontrol ve çalışma grupları arasındayaş, ağırlık, boy ve BKİ bakımından istatistiksel fark yoktu. Kontrol grubu adiponektin(9.25±3.66 ?g/ml) düzeyleri ile çalışma grubu tedavi öncesi düzeyleri arasında farksaptanmazken; tedavinin 6. ayındaki adiponektin (20.69±15.56 ?g/ml) düzeyleriarasında istatistiksel fark saptandı (t=2.262, p=0.013).İlk kez pegylated interferon tedavisi alan çalışma grubunda tedavi öncesi vetedavinin 6. ayındaki ağırlık, HOMA-IR, insülin, glukoz ve ALT düzeyleri arasındaistatistiksel fark saptanmadı. Ancak çalışma grubunda tedavi öncesinde adiponektindüzeyi 10.82±4.89 ?g/ml saptanırken; tedavinin 6. ayında ise 20.69±15.56 ?g/ml olaraksaptandı. Bu artış istatistiksel olarak anlamlı idi (t,z=3.029 ve p=0.002).Sonuç olarak serum adiponektin düzeylerinde saptanan artışın tedaviye bağlıolabileceği düşünüldü. Ayrıca adiponektindeki bu artış tedavi etkinliğini izlemedefaydalı olabileceği izlenimi vermektedir. Bununla birlikte adiponektinin bu amaçla etkinklinik kullanıma girebilmesi için daha fazla sayıda çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic hepatitis is a serious health problem in Turkey as it is all over the world.Its seriousness is more deeply felt each passing day in our country. Types of chronichepatitis present a problematic case as far as the morbidity, diagnostic problems, costlytreatment protocols and issues relating effective monitoring of the treatment areconcerned. In this study, it was examined whether levels of serum adiponectin, whichhave proved to be the subject matter of many studies, changed in cases that receivedpegylated interferon treatment and showed efficiency of treatment or not.24 patients with the diagnosis of chronic hepatitis B and C who consultedClinical Bacteriology and Infectious Diseases Department of Faculty of Medicine,Atatürk University between January 2007 and December 2007 and who were supposedto receive pegylated interferon treatment composed the treatment group and 24volunteer people with no illness and similar demographic qualities composed thecontrol group.In control group, bloodletting was performed only once and adiponectin levelwas examined. In the treatment group, levels of ALT, glucose, insulin and adiponectinwere examined in bloodletting before and in the sixth month of the treatment.Factors that might affect the level of adiponectin were eliminated in the studyand the study and control groups were formed accordingly. There was no statisticaldifference between the treatment and control groups with respect to age, weight, heightand BMI. Although there was no difference in adiponectin levels (9.25±3.66) betweenthe treatment group and the control group before the treatment, there appeared statisticaldifference in adiponectin level (20.69±15.56) between the two groups in the sixth monthof the treatment (t=2.262, p=0.013).No statistical difference was observed in the treatment group, which receivedpegylated treatment for the first time, with respect to weight and the levels of HOMAIR,insulin, glucose and ALT before and in the sixth month of the treatment. However,the level of adiponectin before the treatment was found the be 10.82±4.89 ?g/ml and itwas detected as 20.69±15.56 ?g/ml in the sixth month of the treatment. The increaseobserved was statistically meaningful (t,z=3.029 and p=0.002).In conclusion, it was thought that the increase in levels of adiponectin could beassociated with the treatment. In addition, that increase in adiponectin seems to be ofuse in monitoring the efficiency of the treatment. Nevertheless, further studies arenecessary in order to use adiponectin for that purpose in clinics.