Yüksek öğretimde öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin araştırılması, Çukurova Üniversitesi'nde bir uygulama
To determine entrepreneurs intentions of university students, study on Çukurova University students
- Tez No: 230552
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üniversite, Girişimcilik Seviyesi, Girişimcilik Ölçeği, University, Entrepreneurs Potential, Entrepreneur Scales
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bugün yeni dünya düzeninde, girişimcilik konusunun öneminin arttığı bir gerçektir.Küreselleşme eğilimi ile kalkan sınırlar ve genişleyen pazar boyutu, ekonomik aktörleri değişimesürüklemiştir. Bu değişim, girişimcilik konusunun, önemini arttırmıştır. Çünkü dünya üzerindeküreselleşme eğilimi ile artan rekabet gereği olarak, yenilikçilik, risk alma vb. özellikleriüzerinde taşıyan bireylerin varlığı olmazsa olmaz, koşul haline gelmiştir. Bu gelişmelerparalelinde, ülkemiz insanının girişimcilik potansiyelini geliştirmemiz, dünya üzerindekisözkonusu değişimin yakalanması açısından önemlidir. Bu nedenle, ülkemiz insanının, gerekligirişimcilik vasıflarının yeterli düzeyde kazanmasında, eğitimin gerekliliği ortadadır. Eğitimsisteminde gerçekleştirilecek değişimle, bugünün öğrencilerinin, yarının başarılı girişimcilerihaline gelmesi hususunda, önemli mesafe alınabilir. Eğitim sistemimde sözkonusu değişim için,öncelikle, öğrencilerin girişimcilik potansiyellerinin belirlenmesi ve eksiklikler üzerineodaklanılması gereklidir.Bu hakikatten yola çıkarak, bu çalışma ile üniversite öğrencilerinin girişimcilik seviyeleribelirlenmeye çalışılmıştır. Bu potansiyelleri belirlemede temel girişimcilik özellikleri dikkatealınacaktır (Bu özellikler; risk alabilme, içsel kontrol, yaratıcılık ve yenilikçilik vb.). Bu amaçla,değişik fakültelerde okuyan öğrencilerin ileride iş hayatına atılarak, birer iş insanı olabileceğiihtimalinden yola çıkılarak, girişimcilik potansiyelleri ölçülmüştür. Örneklem olarak, Çukurovaüniversitesi öğrencileri seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
In todays new world system, with the globalization economic factors and enlargingmarketing dimensions it has became a reality that the importance of entrepreneurship has beenincreased. Due increased economic competitions, it is an important factor to developeentrepreneurs potentials of our own countries people. For these reasons, the importance ofeducation is a neccesary factor in order to establish enough entrepreneurship qualifications for thenext generation. Undoubtly, the changes in education system will help todays students becomesuccessfull entrepreneurs in the future. Previously, instead of focusing on student determinationand entrepreneurial potential focus was placed on entrepreneurial deficiencies in the educationsystems.From this reality, in this study it will predict university students entrepreneurshippotentials. To predict entrepreneurship potentials, it has used basic entrepreneurs characteristics.These characteristics are risk taking, locus of control, innovations, creativity etc. For thispurpose, the study included to measure entrepreneurs potentials in different faculty students whomight be a businessman or businesswoman in the future. The Cukurova University students werechosen as study groups.