The relationship between higher education students' attitudes towards generative artificial intelligence and their individual entrepreneurial orientation
Yükseköğretim öğrencilerinin üretken yapay zeka tutumları ve bireysel girişimcilik yönelimleri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 970725
  2. Yazar: UMUT AHMET SEYREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Bilim ve Teknoloji, Ziraat, Education and Training, Science and Technology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik yönelimi, Yapay zeka, Entrepreneurial orientation, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve Yenilikçilik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Büyüyen ve refaha doğru ilerleyen, dünyanın en büyük ekonomileri arasında rekabet eden ülkemizin, bilim, teknolojik ve yenilikçi beceri ve bilgi ile donatılmış insan kaynağı sağlayarak sanayinin lokomotifi olan üniversitelerinden mezun olacak öğrencilerin, özellikle çağımıza yön veren iki temel alan olan girişimcilik ve yapay zeka konularındaki bireysel yönelim ve tutumlarının araştırılması büyük önem taşımaktadır. Ele alınan kapsam ve önem nedeniyle bu araştırmanın konusu, tarım fakültesinden mezun olacak bireylerin üretken yapay zekaya yönelik tutumlarının, çeşitli bağımlı ve bağımsız değişkenlerden oluşan demografik özellikler etkisinde girişimciliğe yönelimlerine olan ilişkisini değerlendirmektir. Bu bağlamda anket çalışmasıyla elde edilen veriler ve nedensel, ilişkisel ve karşılaştırmalı analizler sonucunda elde edilen bulgularla, gençlerin iş hayatında girişimcilik ve teknoloji açısından bakış açılarını ve hazır bulunuşluklarını anlamak, ayrıca gelecekteki çalışmalarda girişimci mezunlarla olan farklılıklar için bir referans çalışması olması ve bu alanda yapılacak eğitim çalışmalarına öneriler sunmak amaçlanmaktadır. Çalışma, bireylerin üretken yapay zekaya yönelik olumlu tutumlarının, bireysel girişimcilik yönelimlerini önemli ölçüde öngördüğünü ortaya koydu. Girişimcilik eğilimlerinde cinsiyet farklılıkları ortaya çıktı: erkek öğrenciler fırsat girişimciliğine daha yüksek yönelim gösterirken, kadın öğrenciler yaratıcı girişimciliğe daha yatkındı. Tarımda üretken yapay zeka bilgisi veya genel girişimcilik yönelimi seviyelerinde önemli bir cinsiyet farkı bulunmazken, farklı motivasyonlar ve algılanan inovasyon engelleri gözlemlendi. Kadınlar duygusal zorlukları vurgularken, erkekler finansal kısıtlamaları vurguladı. Bu bulgular, hem psikolojik hem de teknolojik faktörlerin girişimci davranışı etkilediğini ve demografik özellikler arasında inovasyonu ve girişimciliği teşvik etmek için özel destek stratejilerine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Sonuçlar, tarımda üretken yapay zeka ile bütünleşik bir eğitim alan öğrencilerin bireysel girişimciler olabileceğini ve literatüre yeni bir keşif alanı ekleyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As a country that progresses towards growth and prosperity and is competitive among the world's largest economies, it is of great importance to investigate the individual orientations and attitudes of students who will graduate from universities that are the locomotive of industry by providing human resources equipped with science, technology and innovative skills and knowledge, especially in the two main areas that direct our age, entrepreneurship and artificial intelligence. Due to the scope and importance addressed, the subject of this research is to evaluate the effect of the attitudes of individuals who will graduate from the faculty of agriculture towards productive artificial intelligence on their orientation to entrepreneurship in terms of demographic characteristics consisting of various dependent and independent variables. In this context, with the data obtained through the survey study and the findings obtained as a result of causal, relational and comparative analyses, it is aimed to understand the perspectives and readiness of young people in terms of entrepreneurship and technology in business life, as well as to be a reference study for the differences with entrepreneurial graduates in future studies and to present suggestions for educational studies in this field. The study showed that individuals' positive attitudes towards generative AI significantly affected their individual entrepreneurial orientations. Gender differences were noted in entrepreneurial orientation. Male students were more prone to opportunistic entrepreneurship, while female students were more prone to creative entrepreneurship. While there were no significant gender differences in the levels of generative AI knowledge in agriculture and individual entrepreneurial orientation, differences were observed in entrepreneurial motivation and innovation barriers. Emotional difficulties were observed in female students, while financial difficulties were observed in male students. These findings indicate that both psychological and technological factors affect entrepreneurial orientation and that specific support strategies are needed to promote innovation and entrepreneurship among demographic characteristics.The results show that students who receive an integrated education with productive artificial intelligence in agriculture can become individual entrepreneurs and add a new area of discovery to the literature.