Hadis ilmi açısından Aclûnî'nin Keşfü'l-Hafâ adlı eseri üzerine bir inceleme
A study on Al-Acluni?s Kashf al-Khafa from the point of hadith
  1. Tez No: 230577
  2. Yazar: ŞEHMUS ÜNVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Keşfü'l-Hafâ, Meşhur Hadis, Aclûnî, Uydurma Hadis, Kashf al-khafa, wellknown hadith, al-Acluni, fabricated hadith
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hadis Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, Aclûnî'nin hayatı, ilmi kişiliği, hocaları ve eserleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Meşhur kelimesinin sözlük ve ıstılahî anlamı açıklanarak meşhur hadis ile ilgili kaynaklara değinilmiştir. Bunun yanında Keşfü'l-Hafâ ve Keşfü'l-Hafâ'nın metodu ile ilgili bilgiler verilerek eserde yararlanılan kaynaklara da yer verilmiştir.İkinci bölümde Keşfü'l-Hafâ'da yer alan imanla ilgili uydurma hadisler tasnif edilmiş ve Aclûnî tarafından uydurma olarak nitelendirilmeyen bazı hadisler üzerinde de durulmuştur.Üçüncü bölümde ibadet hayatı ile ilgili uydurma rivayetler konularına göre tasnif edilmiş ve Aclûnî'nin uydurma olduğuna değinmediği rivayetler de verilmiştir.Dördüncü bölümde de sosyal hayatla ilgili Keşfü'l-Hafâ'daki uydurma rivayetler konusuna göre tasnif edilmiş ve bu konularla ilgili Aclûnî'nin uydurma olup kendisinin değinmediği rivayetler de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study has four chapters.In the first chapter, Acluni?s life, scholarship, teachers and works are dealt with. Then, the meaning of conception of wellknown hadith (mashur hadith) and sources related to the issue are mentioned. In the last section, first, Kashf al-khafa and its method are studied, then, its sources are mentioned.In the second chapter, first, the fabricated hadiths related to the faith in Kashf al-khafa are classified. Then, some problems about the fabricated hadiths related to the faith in Kashf al-khafa are argued.In the third chapter, the fabricated hadiths concerning prayers (ibadat) are classified according to their topics. Moreover, some hadiths which did not called as fabricated by Al-Acluni are mentioned.In the fourth chapter, the fabricated hadiths concerning social life are classified according to their topics and some hadiths which did not called as fabricated by Al-Acluni are also mentioned.