Hadis ilmi açısından ilk inen âyetlerle ilgili rivâyetlerin değerlendirilmesi
An assessment of narrations with regard to first quran verses to be revealed in terms of hadith studies
  1. Tez No: 617042
  2. Yazar: ABDULĞAFUR SAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis ilmi, Âyet, Tahriç, Rivâyet, Hadith studies, Verse of Quran, Takhrij, Narration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilk inen âyetlerle ilgili rivâyetleri tespit ederek isnad ve metin tahlilinden yararlanarak hangisinin sahîh hangisinin zayıf olduğunu ortaya çıkarmaktır. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi ve metodu üzerinde durulmuştur. Ayrıca konuyla ilgili vahiy ve âyet gibi kavramlar hakkında geniş bilgi verilmiştir. Birinci bölümde ilgili rivâyetlerin hem Arapça metni hem de Türkçe anlamları verilmiştir. Ayrıca bu rivâyetlerin râvîleri hakkında rical kitaplarında geçen âlimlerin değerlendirmeleri en geniş bir şekilde ele alınmıştır. Rivâyetlerin sıhhati ve zayıflığı hakkında mütekaddim ve müteahhir ulemanın değerlendirmeleri göz önünde bulundurulmuştur. İkinci bölümde, ilk inen âyetlerle ilgili rivâyetlerin metin tahlilleri yapılarak, Kur'an, sahîh sünnet ve akla uygunlukları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the narrations with regard to the first revealed Quran verses and to reveal which ones of these narrations are sahîh, authentic, and which ones are da'if, weak, based on the analysis of the sanads, the chain of narration and the matns, the texts of hadiths. The study is composed of the introduction and two additional sections. In the introduction, the aim, significance and the method of the study are presented. Besides, comprehensive information with regard to relevant concepts such as vahiy, holy revelations, and âyet, Quran verses, is presented. In the first section, the Arabic texts and their Turkish translations are given. Besides, the evaluations of Muslim scholars with regard to narrators of these hadiths in rijal books, biographical evaluations, are discussed widely. The evaluations of the Muslim scholars with regard to authenticity and weakness of narrations were also taken into consideration. In the second part, the texts of the narrations with regard to first Quranic verses revealed were analyzed and their congruence with the Quran, authentic Sunnah, and wisdom were discussed.