El-Buhârî'nin el-Edebü'l-Müfred adlı eserinde yer alan mevkûf hadisler
Mawqûf hadiths where rank among in the book called Al-Adabu?l-Mufrad written By Al-Bukhari
  1. Tez No: 230580
  2. Yazar: OSMAN SERDAR ASAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Mevkûf Hadis, Hz. Peygamber, Sahabi, Sahih, Hadith, Mawquf Hadith, The Prophet Muhammed, Companion, Sahih
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hadis Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, hicri üçüncü asırda yaşamış ünlü hadis âlimi Buhârî'nin, el-Edebü'l-Müfred adlı eserinde yer alan mevkûf hadisleri tespit etmeyi amaçlamıştır. Dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, araştırmanın konusu, kapsamı, amacı ve yöntemi üzerinde durulmuş olup, Buharî'nin hayatı, ilmî kişiliği ve el-Edebü'l-Müfred adlı eseri hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde mevkûf kelimesinin lügat ve ıstılahî anlamı açıklanmış olup, mevkûf hadisin kapsamı üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu bölümde diğer hadis çeşitleri hakkında da bilgi verilmiştir.Üçüncü bölümde, mevkûf hadisler konulara göre sınıflandırılmış ve diğer kaynaklarda yer alıp almadıkları araştırılmıştır.Dördüncü bölümde ise, mevkûf hadislerden merfû olarak da rivayet edilmiş olanlar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of this this study is to find out the Mawquf hadiths in the book called al-adabu?l-mufrad written by al-bukhari who is a famous hadith scholar. This study consists of an 4 parts.In the first part of this study consist information about subject, content, aim, method of this research and gives information about famous hadith scholar Buhârî?s life, his scientific character and his book called al-adabu?l-mufrad.In the second part, lexical and terminological meanings of ?Mawquf? has been defined, content of ?Mawquf Hadith? has been emphasized. In addition to this, information about other hadiths types has also be given.In the third part, Mawquf Hadiths has been labelled according to the their subject and reliablility of the hadiths and their sources have been rechecked.In the fourth, both Mawquf Hadiths and merfû hadiths has been retrace and it has also been established weather it is Mawquf or Merfû hadiths.