İlköğretime devam eden öğrencilerin anne-çocuk ilişkisini kabul ve reddedici algılama düzeyinin annenin evlilik doyumu ve evlilik uyumu düzeyiyle ilişkisi
The level of acceptance and rejection perception of mother-child relation with the mothers' marital satisfaction and adjustmet of the students attending primary school
- Tez No: 230581
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mother-Child Relation, Perceived Acceptance-Rejection, Marriage Satisfaction, Marriage Adjustment
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmada ilköğretime devam eden 4., 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin anne-çocuk ilişkisini kabul ve reddedici algılama düzeylerinin annelerinin evlilik uyum ve doyum düzeyiyle bir ilişkisi olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Ayrıca, öğrencilerinin anne-çocuk ilişkisini kabul ve reddedici algılama düzeyleri ile annenin evlilik doyum ve uyum düzeylerinin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.Araştırmanın evrenini, Adana ili merkezinde ilköğretim okullarına devam eden 4., 5., 6. sınıf öğrencileri ve anneleri oluşturmuştur. Adana Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Seyhan ve Yüreğir ilçesinde bulunan beş ilköğretim okulu araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma örneklemi 220'si kız, 193'ü erkek çocuk ve annelerini kapsamaktadır.Çalışmada, öğrencilerin anne çocuk ilişkisini algılama düzeylerini belirlemek amacıyla Aile Kabul ve Reddetme Ölçeği, annelerin evlilik doyum düzeylerini belirlemek için Evlilik Doyum Ölçeği ve evlilik uyumunu belirlemek amacıyla da Evlilikte Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca annelerin yaşı, çocuk sayısı, evlenme biçimi ile ilgili soruların ve sosyo-ekonomik düzeylerini belirlemek amacıyla Sosyo-Ekonomik Düzey Ölçeği'nin bulunduğu kişisel bilgi formu kullanılmıştır.Araştırma sonuçları annelerin evlilik uyum ve doyum düzeylerine göre çocukların anne-çocuk ilişkisini kabul ve reddedici algılama düzeylerinin anlamlı olarak farklılaştığını göstermiştir. Annelerin evlilik uyumu ve evlilik doyumu düzeylerine göre Aile Kabul ve Reddetme Ölçeği'nin alt ölçekleri arasında anlamlı farklılık bulunmuş; anne-çocuk ilişkisini kabul ve reddedici algılama düzeylerinin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakıldığında, çocukların anne-çocuk ilişkisini reddedici algılamalarında sınıf düzeyine ve ailedeki çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık olduğu; ancak cinsiyetin, sosyo-ekonomik düzeyin ve annenin evlenme biçiminin çocukların anne-çocuk ilişkisinde reddedici algılama düzeylerinde anlamlı farklılık oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Annelerin evlilik doyumu, evlilik uyumu, annelerin kabul, reddedici algılanması ve Aile Kabul ve Reddetme Ölçeği'nin alt ölçekleri arasındaki korelasyona bakıldığında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Annelerin evlilik doyum ve uyum düzeylerinin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakıldığında ise, anlamlı olarak farklılaştıkları bulunmuştur. Yukarıda özetlenen bulgular literatürdeki araştırma bulguları ışığında tartışılmıştır.Anahtar Kelimeler : Anne-Çocuk İlişkisi, Algılanan Kabul ve Reddetme, Evlilik Doyumu, Evlilik Uyumu
Özet (Çeviri)
In this research it has been aimed to indicate that if there is a connection with the students who attend 4th 5th and 6th classes of primary school perception levels of the acceptance and rejection of mother child relation and their mothers? marital adjustment and satisfaction levels. It has also been investigated if the students? perception levels of the acceptance and rejection of mother-child relation and mothers? marriage satisfaction and adjustments? levels change according to some variables.The students who attend the 4th 5th and 6th year primary school students and their mothers in the central of Adana has been formed the universe of the research. Five primary school located in Seyhan and Yüreğir connected to Adana ministery of national education have been taken in the research. This research consist of 220 girls, 193 boys and their mothers.In the study with the aim of indicating the perception levels of the students, parent child relations Parental Acceptance Rejection Questionarie has been used to indicate the levels of mothers? marital satisfaction Marital Satisfaction Scale and indicate the levels of mothers? marital adjustment Marital Adjustment Scale. However, the individual information form consisting Socio-Economic Level Scale and the questions asked to mothers about their age, the number of the children, the style of marriage and with the aim of indicating the levels of their socio-economic, Socio-Economic Level Scale has been used.At the end of the research it has shown that there is a meaningful important difference between mothers? marital adjustment and satisfaction levels and the acceptance and rejection perception levels of mother-child relation. A meaningful difference has been found out between marital adjustment and satisfaction and the sub scales of the Parental and Rejection Scale. When looked through if it changes according to some variables of the relation of mother child with the acceptance and rejection perception levels, there is a meaningful difference considering the number of the children in the family and class level, but sex, socio economic level and the style of mothers? marriage haven?t been affective on the perception levels of children?s rejection of mother-child relations. There is a meaningful difference between mothers? marital satisfaction, adjustment, perception of the acceptance and rejection of mother child relation and the sub scales of the Parental and Rejection Scale correlations. When looked through if the levels of mothers? marital satisfaction and adjustment differ from variables, meaningful differences has been found out. The findings summarized above have been discussed in the light of the researches of the literature.