İlköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin yaptığı proje çalışmalarının öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evaluation of project studies of fourth and fifth grade students in elementary school in terms of the views of teachers and students
- Tez No: 230588
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı, proje çalışmaları, öğretmen görüşleri, öğrenci görüşleri, Project Based Learning Approach, Project Studies, Views of Teacher, Views of Student
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
m dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin yaptığı proje çalışmalarına yönelik öğretmen ve öğrenci görüşlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Araştırma hem nicel hem nitel özellik taşımaktadır. Araştırmada bulunan nicel veriler, Adana ili Seyhan, Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam merkez ilçelerinde bulunan MEB' ye bağlı 70 ilköğretim okulunun dördüncü ve beşinci sınıfında görev yapmakta olan 382 öğretmenden ve bu ilköğretim okullarının dördüncü ve beşinci sınıflarında okuyan 208 öğrenciden elde edilmiştir. Araştırmada bulunan nitel veriler iki aşamada elde edilmiştir. Birinci aşamada veriler, bu ilköğretim okulları arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden, kolay ulaşılabilirlik durum örneklemesine göre seçilen 5 ilköğretim okulunda görev yapan ve gönüllülük esasına göre seçilen 5 dördüncü sınıf, 5 beşinci sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 10 öğretmen ile görüşme yapılarak elde edilmiştir. İkinci aşamada ise veriler, her SED'den bir okul belirlenerek bu okullarda görüşme yapılan sınıf öğretmenlerinin yardımıyla sınıflarından, başarı düzeyleri; düşük, orta ve yüksek düzeyde olan öğrencilerin listesi alınarak, her bir sınıftan her düzey için birer öğrenci rastgele seçilerek 18 öğrenci ile yapılan görüşme sonucunda elde edilmiştir.Nicel verilerin analizinde, frekans, yüzde ve aritmetik ortalama teknikleri kullanılmıştır. Anketlerle toplanan veriler bilgisayar ortamında SPSS istatistik paket programı kullanılarak uzman kişinin yardımıyla araştırmacı tarafından çözümlenmiştir. Anketlerin uygulanması sonunda elde edilen veriler bilgisayar programına aktarılarak alt amaçlar doğrultusunda istatistiksel analizler yapılmıştır. Bilgisayara aktarılan verilerin bazılarının betimsel istatistikleri, tek yönlü varyans analizleri ve t-testi analizleri yapılmıştır. Öğretmenlerin ve öğrencilerin uygulama ile ilgili görüşlerini almak için yarı yapılandırılmış sorular sorularak elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla incelenmiş ve yorumlanmıştır.Araştırmada sonucunda; proje çalışmalarının hazırlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarının büyük oranda anlamına uygun bir şekilde yerine getirildiği ancak belli bölümlerinin öğretmen ve öğrenci boyutunda sıkıntılar yarattığı, belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmen ve öğrencilerin proje çalışmalarına yönelik görüşleri arasında anlamlı farklılık olmadığı ancak ilköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğretmenlerinin proje çalışmalarına yönelik görüşleri arasında beşinci sınıf lehine anlamlı düzeyde fark olduğunu görülmüştür. Dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin proje çalışmalarına yönelik görüşleri arasında anlamlı düzeyde farklılık olmadığı gözlenmiştir. Öğretmenlerin çalıştığı çevrenin sosyo-ekonomik durumunun, öğrencilerin ise içinde bulundukları sosyo-ekonomik durumlarının projeye yönelik görüşlerini etkilediği sonucuna varılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin proje çalışmalarının içeriğine ve uygulama sürecine yönelik görüşlerinin benzer özellikte olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin uygulama sürecinde araştırma yapma, bilgiye ulaşma boyutlarıyla ilgili bir takım eksikliklerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to evaluate in general the the evaluatıon of project studıes of fourth and fıfth grade students ın elementary school ın terms of the vıews of teachers and students.The descriptive method was used in the study. The teacher, student and the parent questionnaires were used as data gathering instrument. The student and parent questionnaires involved two parts; one is the questions about textbook, the other is the questions about workbook. In the teacher 70 questionnaire there are three parts involving questions about the textbook, workbook and the teacher?s guide book.The study environment of the survey involves the teachers of 4 th and 5 th grades who had been teaching in Seyhan, Çukurova, Yüreğir and Sarıçam districts of Adana in the students of the 4 th and 5 th grades in there schools and the 208 students of the 382 teachers. In the analysis of the data Exel and SPSS programs were used. The reliability of the questionnaires was found by calculating the Cronbach Alpha coefficient.At the and of the survey it was found that there had been some missing aspects in the social studies textbooks, workbooks and teacher?s guide books in terms of Content, Physical and visual features, Language and explanation, Measurement and evaluation. In addition, the differences between the views of the students, teachers and the parents of students can be seen in accordance with the environment in which they live. So this shows that the books were not prepared by taking the environmental and individual differences into consideration. Considering there results it was suggested that the social studies textbook, the workbook and teacher?s guide book be revised. And it was also suggested that the represantatives of the students and the parents should participate the research commision of the books. Lastly it was suggested that the books should be rewritten considering the environmental and the individual differences.