İmalat sanayi işletmelerinin sermaye yapısı kararlarını etkileyen faktörlerin incelenmesi: Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde bir uygulama
Investigation of the factors that affect capital structure decisions of manufacturing industry: An application in Adana Hacı Sabancı Organized Industrial Zone
- Tez No: 230587
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL CANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fon Kaynakları, Sermaye Yapısı, Hedef Borçlanma Oranı, Finansal Hiyerarşi Teorisi, Denge Teorisi, Funding Sources, Capital Structure, Target Dept Ratio, Pecking Order Theory, Trade-off Theory
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sermaye yapısı kararları finans literatürünün en tartışmalı konularından biridir. Sermaye yapısı kararları üzerine bir çok teori geliştirilmesine rağmen, hangi teorinin bu konuyu tam anlamıyla açıkladığı hakkında bir fikir birliğine varılamamıştır. Bu çalışmanın amacı firmaların sermaye yapısı kararlarını nasıl aldıklarını incelemek ve aynı zamanda gerçek hayatta firmaların hangi teoriye uygun davrandığını araştırmaktır. Bu araştırma, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölge'sinde imalat sanayinde faaliyet gösteren 112 firma ile yapılan anket sonuçlarından elde edilen veriler esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre firmaların hedef borçlanma oranına sahip olmadığı ve öncelikli olarak iç fon kaynaklarını tercih ettiği anlaşılmıştır. İç fon kaynaklarının yetersiz olması halinde dış fon kaynaklarının kullanıldığı ve finansal esnekliğin sağlanması isteğinin borçlanma politikasında önemli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca firmaların aynı faiz oranından daha fazla borçlanmak istememelerine rağmen boş borç kapasitesi bulundurdukları da anket sonuçları arasında yer almaktadır. Elde edilen sonuçlara dayanarak ankete katılan firmaların finansal hiyerarşi teorisine uygun davrandığı ortaya çıkmıştır. Denge teorisi ise piyasa faiz oranlarının borçlanmayı etkileyen faktörler arasında yer alması dışında destek bulamamıştır.
Özet (Çeviri)
Capital structure decisions remain one of the most controversial issues in finance literature. Many theories have been developed on this topic. But there is not clear which theory exactly explains capital structure decisions. The purpose of this study, how firms choose their capital structure decisions are analyzed. At the same time, which theory is fit with the firm attitude in real life is evaluated. This study is based on survey results from 112 firms in the manufacturing industry, located in Adana Hacı Sabancı Organized Industrial Zone. According to the survey, firms do not have a targeted spesific dept ratio and internal funds are the first choice by the shareholders. External funds are used only when internal funds are insufficent and securing financial flexibility has importance on corporate dept decisions. The firms have a policy of maintaining spare dept capacity and do not borrow more at the same interest rate. For the results which derived from this study, in general, firm attitudes are fit with pecking order theory. Trade-off theory does not provide any supportive results other than market interest rate is important factors to borrowing.