Bilgideki hızlı değişimin lider/yöneticilerin karar alma sürecine etkileri üzerine bir araştırma
A research on the impacts of the rapid change of knowledge upon leader/administrators' decision making process
  1. Tez No: 230662
  2. Yazar: ZELİHA SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN YENİÇERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgide Değişim, Lider, Liderlik Tarzı ve Karar Alma, Knowledge, Knowledge Change, Leader, Leadership Styles andDecision Making
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Değişim her zaman vardı ve gelecekte de olacaktır. Ancak değişim hızının sanayi çağında aritmetik diziyle arttığı kabul edilirse, bilgi çağındaki değişim hızının geometrik bir dizi ile olduğu söylenebilir. Bilginin hızla değiştiği ortamlarda karar vericilerin etkin olabilmesi için aynı hızda değişime cevap vermeleri gerekir. Aksi durumda karar vericiler bilginin meydana getirdiği yeni durumlara eski yöntemlerle yanıt vermiş olacaklardır.Örgütün başarısı ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlaması, liderin alacağı kararlara bağlıdır. Bilgideki hızlı değişim liderleri acele karar vermeye zorlar. Çoğu kez bilgideki hızlı değişim, lideri yoğun zaman baskısı altına almakta ve kararların eksik verilerle verilmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle, bilgideki hızlı değişimin meydana getirdiği baskı liderlerin karar alma tarzları üzerinde de etkili olmaktadır.?Bilgideki hızlı değişimin lider/yöneticilerin karar alma sürecine etkileri üzerine bir araştırma? adlı bu çalışmanın teorik kısmında; bilgideki değişim ve bu değişimde yeniliğin önemi, örgütler ve işgörenler üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Bilgi temelli değişimin liderin karar alma eylemi ve süreci üzerine yaptığı etkiler tartışılmıştır. Değişimin her alanda yarattığı etkinin karar alma eyleminin yapı, süreç ve uygulamasına olan etkileri ve liderlik tarzının karar alma eylemi ile ilişkisi ele alınmıştır.Çalışmanın ampirik kısmında ise, teorik kısımda verilen bilgileri sınamak amacıyla, bankalarda yönetici/liderlik yapanları kapsayan, ankete dayalı bir araştırmaya yer verilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda, bilgideki hızlı değişimin liderin karar alma sürecine etkileri tespit edilmeye çalışılmış ve sonuçlara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
There has always been change. However, while it was true to claim that change had a arithmetical speed in industrial age, it can now be contended that change accelerates with a geometrical speed. In a milieu knowledge changes so fast, decision makers are required to respond this change with an equal speed for keeping their efficiency. Otherwise, decision-makers will respond to these new situations, which are generated by knowledge, with older methods.The success of the organization and sustaining a competitive edge depend on the leaders? decisions. The speed of the knowledge change pushes the leaders to make decisions hastily. Most of the times, it puts leaders under a time pressure and leads them to make decisions with inadequate information. Hence, this pressure generated by speedy changes in knowledge base significantly affects the leaders? decision making styles.In the theoretical part of this study, which is titled as ?A Research on the Impact of the Rapid Change of Knowledge upon Leader/Administrators? Decision Making Process?, the changes in knowledge, the importance of innovation within these changes, and their impact on organizations and employees is inquired about. The impact of the knowledge-based change on the decision making act and process of leaders is discussed. The relationship between the leadership style and the act of decision making and also impacts of changes in all areas on the structure, process, and implementation of decision making act are examined.In the empirical part of the study, a questionnaire is applied on some bank leaders/managers to test the accuracy of the information provided in the theoretical part. In accordance with the findings, it is attempted to ascertain the impacts of the rapid changes in the knowledge on leaders? decision making styles; and evaluations on these results are presented.