Küreselleşme sürecinde A.B.D. ekonomisinin yükselen piyasalar üzerine etkileri: Türkiye örneği
Effects of the U.S. economy on emerging market economies in globalization process: The case of Turkey
- Tez No: 230725
 - Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN GÜRKAN YAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel Dengesizlikler, Amerika Birleşik Devletleri, Yükselen Piyasa Ekonomileri, Globalization, Global Imbalances, The United States Of America, Emerging Market Economies
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, özellikle son yüzyılda tüm dünyayı etkisi altına alan küreselleşme hareketinin dünya ekonomisinde yarattığı değişimi, Amerika Birleşik Devletleri ve gelişmekte olan ekonomiler ekseninde incelemektir. Çalışmada, küreselleşme sürecinin başlangıcından günümüze dek dünya ekonomisinde yarattığı değişim ve bu değişimin olumlu/olumusuz yönleri ortaya konmakta ve bunların sonuçları analiz edilmektdir.Küreselleşme sürecinin son yüz yılda önümüze getirdiği en önemli gelişme, kuşkusuz, değişen merkez-çevre ilişkileri ve tek kutuplu dünya düzenidir. Oluşan yeni düzenin en önemli aktörü konumundaki Amerika Birleşik Devletleri'nin diğer ülkeler ile olan ilişkileri ve bu ilişkiler neticesinde dünya ekonomisinde gözlenen dengesizlikler, çalışmanın temel araştırma konuları arasında yer almaktadır.Dünya ekonomisinin yeni gündemi haline gelen küresel dengesizlikler sürecinde, iktisat literatüründe kendine önemli bir yer edinen yükselen piyasa ekonomileri, Türkiye'nin de bu kapsama dahil ülkelerden biri olması sebebi ile çalışmanın içeriğine dahil edilmiştir. Küreselleşme sürecinden önemli kazanımlar elde ettiği düşünülen, bununla birlikte iktisat tarihinde sıklıkla ekonomik kriz ve bunalımlara maruz kaldığı gözlenen yükselen piyasa ekonomilerinin küreselleşme karşısındaki çaresizliği ve bu resmin bir parçası olma arzusunun altında yatan sebepler, ilgili bölümde detayları ile ele alınmaktadır.Çalışmanın kapsamına dahil eden konular ortaya koymaktadır ki, dünya ekonomisinde son yüzyılda küreselleşme hareketinin temel varsayımlarından bir tanesi olan tek pazar fikrine ulaşmada önemli aşamalar kaydedilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular, sürecin başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere sanayileşmiş ülkeler ve gelişmekte olan ekonomiler için faklı sonuçlar ve sorunlar ürettiğini doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the effects of globalization process, which significantly increase its influence on world economy in last century, within the context of the U.S. and developing countries. In our study, changing world in the globalization process, and pluses and minuses of this phenomenon are discussed in the wide time horizon, from the beginning of the globalization process to today's world.The main development experienced in the globalization process is, of course, changing centre and periphery relations and unipolar world structure. The relations of the U.S., which is the major actor of the new world structure, with other countries and the imbalances caused by these relations are two of the research subjects of this study.Emerging market economies which is one of the most popular investigation topics of the globalization and global imbalances processes are also included in our study. Turkey?s position and importance among the emerging market economies are discussed particularly. Historical evidences are brought into sharp relief that emerging market economies has obtained important gains in the globalization process. Frequency of the economic slow-downs and recessions, and desperation of the emerging market economies against globalization, however, are interpreted in related chapter.Results of this study confirm that world economy made great progress to achieve the single market dream which is one of the main assumptions of globalization movement. But the evidences also point out that globalization process generated heterogeneous results and drawbacks for developed, in the first instance the U.S., and developing economies.