İstanbul ili Anadolu liseleri on birinci sınıf fen bölümü öğrencilerinin matematik, fizik, kimya, geometri ve biyoloji akademik başarı puanlarının ÖSS SAY-2 puanını yordama derecesi
The degree of predictive of the ÖSS numerical 2 points of the 11th grade science students using academic achievement points of mathematics, physics, chemistry, geometry and biology in Anatolian High Schools in the city of İstanbul
- Tez No: 230734
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ÖSS, ÖSS SAY-2, Ön Bilgiler, Akademik Başarı, Matematik, Fizik, Geometri, Kimya, Biyoloji, ÖSS, ÖSS SAY-2, Prior Knowledge, Academic Achievement, Mathematic, Physics, Geometry, Chemistry, Biology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, Anadolu liselerinin on birinci sınıf fen bölümü öğrencilerinin matematik, fizik, kimya, geometri ve biyoloji akademik başarı puanlarının ÖSS SAY-2 puanını yordama derecesini ortaya koymaktır. Araştırmada genel tarama modeli olan betimsel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ortaöğretim kurumlarından Anadolu liselerinin on birinci sınıf fen bölümlerinde okuyan 11659 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise raslantısal olarak seçilen dört Avrupa, beş Anadolu yakasında olmak üzere dokuz tane Anadolu lisesinin fen bölümünde okuyan toplam 858 fen bölümü öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri olarak, öğrencilerin 2007 ÖSS SAY-2 puanları ile 2006-2007 öğretim yılında matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji başarılarını gösteren yıl sonu akademik başarı puanları kullanılmıştır. Veri toplama sürecine, İstanbul Valiliğinden araştırma için gerekli izin alınarak başlanmıştır.Araştırmada toplanan veriler regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Bu analiz, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerine etkisini belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi öğrenebilmek için Pearson korelasyonu yapılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin matematik, geometri, fizik, kimya başarılarının ÖSS SAY-2 başarısını açıklamada anlamlı yordayıcısı olduğu ortaya çıkmıştır. Biyoloji başarısının ise ÖSS SAY-2 başarısını açıklamada anlamlı yordayıcısı olmadığı bulunmuştur. Ders başarıları arasındaki ilişkilerde, matematik ile fizik, matematik ile kimya ve matematik ile biyoloji başarıları arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the explanatory connection patterns between academic achievement points of students at 11th grade in Anatolian High Schools for their lessons mathematics, geometry, physics, chemistry, biology academic achievement points and their OSS SAY-2 points related to chosen lessons. İn this reasearch the descriptive research model was used which is a general scanning model. The universe of this research was composed of 11659 students studied at 11th grade of science classes in Anatolian high-schools which are officially governed by Education of Ministery in City of İstanbul. The sampling of this research was composed of total 858 students studied in science classes in nine different Anatolian high-schools which were chosen randomly; five of them from Anatolian zone of İstanbul and four of them from Europian zone of İstanbul. The data of this research are composed of the year-end academic achievement points of students at their lessons mathematics, geometry, physics, chemistry, biology in 2006-2007 educational year and their points at 2007 OSS SAY-2. Starting to data collection process the necessary permission was taken from governorship of İstanbul.The data collected in this research was analized by regression analysis. This analysis is used to determine the effects of independent variables on dependent variables. İn order to find out the relation between independent variables the Pearson correlation was applied.Acording to data obtained in this research, the achievement of students at their lessons mathematics, geometry, physics and chemistry has a significant effect on the achievement at OSS SAY-2. Only the biology achievement is found out that has not a significant influence on the achievement at OSS SAY-2. Similarly, considering the relation between achievements at lessons; a significant relation found out between mathematics and physics, mathematics and chemistry, mathematics and biology achievements.