Elektronik ticaret ve güven sorunsalı
Electronic trade and the problematic of trust
  1. Tez No: 230763
  2. Yazar: ELİF NEBİPAŞAGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT SOYSAL, ÖĞR. GÖR. TUĞBA KALAFATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, İstatistik, Science and Technology, Communication Sciences, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik ticaret, güven, güven sorunsalı, Electronic Commerce, Trust, Trust Problem
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İçinde bulunduğumuz XXI. yüzyılda, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, beraberinde yeni ihtiyaçlar doğurmuştur. Günümüzde, teknolojinin ulaştığı seviyeyle, bireyler ve devletler sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal faaliyetlerini dijital ortamda yapma imkanı bulmaktadır. Elektronik ticaretin getirdiği kolaylık ve bu ortamda gerçekleştirilen alışverişin pratik olması, zamandan kazandıran özelliği şirketlerle doğrudan müşteri ve satıcı ilişkisi olmayan ama belli talepleri olan grupları internet üzerinde araştırma yapmaya, karşılaştırma, seçim ve alım yapmaya teşvik etmektedir.Elektronik ticaretin tüketicilere sunduğu kolaylıklar doğrultusunda geleneksel pazarlama yöntemi yerine online pazarlama yöntemi tercih edilmeye başlanmıştır. Tüketicilerin elektronik ticarete duydukları güven sorunu da teknolojinin gelişmesiyle azalmakta, geleneksel yöntemden çok daha güvenilir bir yöntem olduğu görülmektedir. Bu anket çalışmasında, elektronik ticaretin tanımı, kapsamı, dünyadaki ve Türkiye'deki gelişimi, elektronik ticaretin olumlu ve olumsuz yönleri, ödeme yöntemleri, sanal alışverişte güvenlik problemleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fast developments about knowledge and communication technologies that is taken place during the 21st.century produced new necessities. Individuals and governments find themselves a great opportunity to do their social, cultural, economical and political functions within the digital environment due to high level of technology. Electronic commerce brought some easiness such as practical shopping (trading). Groups having some requests without any intense of customer and seller relation meet on the internet and doing researches, choices and comparisons with the property of earning from time. The meaning, content, positive and negative methods of electronic trade, payment methods, security problems on the internet trading and the profiles of the users that use the electronic trade methods in Turkey were examined with this work.