16 numaralı Tokat Şeriye Sicili'nin transkripsiyonlu metni ve değerlendirilmesi
The transkription of Sheriye Register (nu: 16) of Tokat and its evaluation
  1. Tez No: 230808
  2. Yazar: MURAT HANİLÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mahkeme, Kadı, Şer`iye Sicili, Sivas, Tokat, Court, Judge, Court Register, Sivas, Tokat
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 550
Özet
Bu tez çalışmasında, 1812?1813 (H.1227?1228) yıllarına ait“ 16 Numaralı Tokat Şer`iye Sicil Defteri ”nin transkripsiyonu yapılarak, defterde yer alan belgeler doğrultusunda söz konusu dönemde Tokat'ın idari ve sosyo-ekonomik yapısı üzerinde durulmuştur.Çalışmamız dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde Osmanlı yargı sistemi, mahkeme kavramı, mahkeme görevlileri, şer`iye sicillerinin tanımı ve kapsamı hakkında açıklamalara yer verilmiş; ardından sicillerin günümüzdeki durumuna ve sicillerle ilgili yapılan çalışmalara değinilmiştir.İkinci bölümde, bir taraftan şer`iye sicilleri içerisinde bulunan belgeler hakkında bilgilere yer verilmiş; diğer taraftan da 16 Numaralı Tokat Şer`iye Sicil Defteri'nde yer alan kayıtların tasnifi yapılmıştır.Üçüncü bölümde, transkripsiyonu yapılan belgelerden de yararlanılarak 1812?1813 yılları içerisinde Tokat'ın sosyal, ekonomik ve idari yapısı ile ilgili elde edilen sonuçlar üzerinde durulmuştur.Dördüncü ve son bölümde ise, 16 Numaralı Tokat Şer`iye Sicili'nin transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Ayrıca deftere dayanılarak hazırlanan sözlük de çalışmanın sonuna ilâve edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to transcribe ``The Court Register Number 16 of Tokat?? that belongs to the years 1812?1813 (Hegira 1227?1228) and to evaluate Tokat?s social and economical structure in the light of the documents in the register.Our work consists of four parts. In the first part, it has been given general information on the definition and content of court registers, the Ottoman judicial system, court and court officials in Ottoman Empire, and then the present-day situation of court registers and the studies on court registers have been discussed.In the second part, on the one hand the documents that constitute court registers are classified and on the other hand the records that take part in ``Court Register Number 16 of Tokat?? are examined and evaluated.In the third part, Tokat?s social, economic and administrative structure in 1812 and 1813 are determined with the help of the documents which has been transcribed before.In the final part, the transcribed version of the text of ``Court Register Number 16 of Tokat?? is found. At the end of this part a small dictionary is added according to the register.