Sınıf öğretmenliği öğrencilerinin kendi çizimlerinden fen dersi öğretmenine yönelik algıları ile fen öğretimi öz yeterlik inançları arasındaki ilişki
The relationship between preservice elementary teachers? perception of science teachers and their science teaching self-efficacy beliefs through their self-drawings
- Tez No: 230877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenliği - Öz yeterlik - Fen Öğretimi Öz Yeterliği, Primary education, self efficacy, science teaching self efficacy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin kendi çizimlerinden fen dersi öğretimine yönelik algıları ile fen öğretimi öz yeterlik inançları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir.Bu amaçla, 2006-2007 öğretim yılında Ege, Dokuz Eylül, Muğla ve Uşak Üniversitelerinin Sınıf Öğretmenliği bilim dalının 4. sınıf düzeyinde eğitim gören 421 öğretmen adayına, fen öğretimi öz yeterlik inanç ölçeği ve fen öğretimi resimleme formu uygulanmıştır. Fen Öğretimi Öz Yeterlik İnanç Ölçeği'nin güvenirlik katsayısı (cronbach alfa) 0,84 bulunmuştur. Fen Öğretmeni Resimleme Formu'nun KR-20 güvenirlik katsayısı 0,70 bulunmuştur. Ayrıca araştırmada cinsiyet, mezun olunan lise türü ve alanı bağımsız değişkenler olarak ele alınmıştır.Uygulanan ölçekler sonunda elde edilen veriler amaçlara uygun olarak frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, korelasyon ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin İstatistiksel çözümlemelerinde SPSS 15,0 programından yararlanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.Bu araştırma sonucuna göre, sınıf öğretmenliği öğrencilerinin kendi çizimlerinden fen dersi öğretmenine yönelik algıları ile fen öğretimi öz yeterlik inançları arasında yüksek bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca liseden mezun olunan alana göre öğretmen adaylarının fen dersi öğretmenine yönelik algıları ve fen öğretimine yönelik öz yeterlik inançlarında anlamlı farklılıklar da ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the relationship between elementary teaching senior students? perceptions of science teachers and their science teaching self-efficacy beliefs drawing upon their self-drawings.To this end, Science Teaching Self-Efficacy Belief Scale and Draw-A-Science-Teacher-Test Checklist were administered to 421 prospective teachers receiving their fourth year education in the departments of Elementary Teaching at Ege, Dokuz Eylül, Muğla and Uşak Universities in the academic year 2006-2007. The reliability coefficient (Cronbach alpha) for the Science Teaching Self-Efficacy Belief Scale was found to be 0.84. The KR-20 reliability coefficient of the Draw-A-Science-Teacher-Test Checklist was found to be 0.70. Furthermore, gender, the graduated high school type and the field of graduation were taken as the independent variables of the study.In accordance with the purposes of the study, the data obtained through the applied scales were analyzed using frequency, percentage, mean, standard deviation, t-test, correlation analysis and one-way analysis of variance (ANOVA). SPSS 15.0 software was used for the statistical analysis of the data. The level of significance in the study was agreed to be 0.005.According to the results of this study, the self-drawings of preservice elementary teachers revealed a high correlation between their perceptions of science teachers and science teaching self-efficacy beliefs. Furthermore, in terms of their fields of graduation at the high school, significant differences were observed between their perceptions of science teachers and science teaching self-efficacy beliefs.