Liselerdeki psikolojik danışma ve rehberlik servislerinin algılanan etkililiğinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Examining percieved effectiveness of high school guidance and counseling services according to some variables
- Tez No: 230975
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkililik, rol, algı, Effectiveness, role, perception
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmada, liselerdeki PDR servislerinin etkililiğine ilişkin öğretmen, öğrenci ve psikolojik danışmanların algılarının cinsiyet, okulda bulunan psikolojik danışman sayısı, psikolojik danışmanların psikolojik danışman olarak çalışma süreleri, psikolojik danışman başına düşen öğrenci sayısı, okulda bulunan PDR servisinin hizmet verme süresi, mesleki kıdem, psikolojik danışmanların şu an görev yaptıkları lisede çalışma süreleri, mezun oldukları lisans programı ve liselerin bulunduğu bölgenin sosyo- ekonomik düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.Araştırmanın örneklemi, 2006?2007 öğretim yılında İzmir İli metropol ilçelerindeki 77 psikolojik danışman, 130 öğretmen ve 389 öğrenciden oluşmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırma için geliştirilen ?Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisinin Etkililiğini Değerlendirme Ölçeği? ve yine araştırma için özel olarak hazırlanan ? Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Liselerdeki PDR servislerinin algılanan etkililiğinin bazı değişkenlere göre anlamlı fark gösterip göstermediğini belirlemek için t-testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Varyansların homojenliği Levene testi ile incelenmiştir. Tek yönlü varyans analizi sonucunda gruplar arasında anlamlı fark bulunduğunda, farkın kaynağını belirlemek için Scheffé testi kullanılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda varyanslar homojen olmadığında non-parametrik istatistiklerden Kruskal-Wallis analizi kullanılmıştır.Araştırmanın bulguları ise şöyle özetlenebilir:PDR servisinin algılanan etkililiği cinsiyete, okulda bulunan psikolojik danışman sayısına, psikolojik danışman başına düşen öğrenci sayısına, okulda bulunan PDR servisinin hizmet verme süresine göre incelendiğinde; psikolojik danışman grubunda anlamlı fark göstermezken, öğretmen ve öğrenci grubunda anlamlı düzeyde fark bulunmuştur.PDR servisinin algılanan etkililiği psikolojik danışmanların mezun oldukları lisans programına ve psikolojik danışman'ın şu anda görev yaptığı lisedeki çalışma sürelerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı bulunmuştur.PDR servisinin algılanan etkililiği okulda bulunan psikolojik danışman'ın psikolojik danışman olarak çalışma süresine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur.PDR servisinin algılanan etkililiği mesleki deneyime göre incelendiğinde, psikolojik danışman grubunda anlamlı düzeyde fark bulunurken, öğretmen grubunda anlamlı düzeyde fark bulunmamıştır.PDR servisinin algılanan etkililiği, öğretmenlerin ve öğrencilerin okullarının bulunduğu bölgenin sosyo-ekonomik düzeyine göre incelendiğinde, her iki grupta da anlamlı düzeyde fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research effectiveness of high school counseling services was examined by the perception of teachers, students and counselors in terms of differences in gender, the number of counselors employed in the school, professional experience of counselors, counselor/student ratio, number of years school counseling office served, occupational experience, counselors? professional experience at the current school, undergraduate program of counselors? and socioeconomic status of school area.The sample of the study was gathered in 2006-2007 academic year in İzmir province from 77 high school counselors, 130 high school teachers and 389 high school students.?Guidance and Counseling Services Effectiveness Evaluation Scale? and ?Personal Information Form? is developed in order to retrieve the data for this research.Data were analyzed by a one-way ANOVA and t-test to examine the percieved effectiveness of high school counseling services according to the independent variables of the study. Levene?s test was used to test for homogeneity of variances. ANOVA followed by a post hoc Scheffé test was used to determine the source of differences among groups. When the analyses of variances are non homogenous, Kruskal-Wallis analysis from parametric statistics is used.The results of the study can be summarized as follows:When the perceived effectiveness of high school counseling services is examined by the terms of ?gender?, ?the number of counselors employed in the school?, ?counselor/student ratio?, ?number of year school counseling office served?, results do not show any significant level of differences in the group of counselors but show in student and teacher groups.When the perceived effectiveness of high school counseling services is examined by the terms of ?undergraduate program of counselors?, ?counselors? professional experience at the current school?, results do not show any significant level of differences.When the perceived effectiveness of high school counseling services is examined by the terms of ?professional experience of counselors?, results show significant level of differences.When the perceived effectiveness of high school counseling services is examined by the terms of ?occupational experience?, results show significant level of differences in counselor group but does not show in teacher group.When the perceived effectiveness of high school counseling services is examined by the terms of ?socioeconomic status of school area?, results show significant level of differences in both groups.