Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin/servislerinin okul müdürleri tarafından algılanma düzeylerinin ölçülmesi
Evaluation the perception levels of the guidance and psychological consultation services by principals
  1. Tez No: 447649
  2. Yazar: MUSTAFA GÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rehber Öğretmen, Koordinasyon, Rehberliğin Algılanması
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı, resmi ve özel ilköğretim ve liselerde müdürlük yapan idarecilerin rehberlik servisi ve rehber öğretmenleri algılama düzeylerinin ölçülmesidir. Bu amaçla nitel araştırma veri toplama tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu ile bilgiler niteliksel olarak toplanmıştır. Betimsel olarak analiz edilen bulgular niceliksel olarak sunulmuştur. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgularda resmi ve özel okullarda görevli müdürler rehberlik servisinin okullarda olmasını istemekte ve kurumlarına katma değer katan iş yaptıklarını düşünmektedirler. Müdürler, rehber öğretmenlerin öğrencilerin akademik başarılarını artırmaları için gerekli bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları yaptıklarını, öğrencilerin yetenek ve ilgilerini açığa çıkartmaya yönelik envanterler uyguladıklarını, öğrencilerle yoğun bir şekilde bireysel görüşme yaptıklarını, okullarda mesleki tanıtımlar ve kariyer günlerinde çalışmalar yaptıklarını ve velileri ve eğitimin diğer paydaşlarını bilgilendirdiklerini düşünmektedirler. Ayrıca öğrencilerin ailevi, duygusal, sosyal ve akademik olarak tanınması işlemlerini de yaptıklarını ifade etmektedirler. Rehber öğretmenlerin üst eğitim olanakları hakkında yeterli bilgi aktarmadıklarını, ders seçimi çalışmalarında aktif rol almadıklarını ve burs olanakları ve sosyal yardım kuruluşları hakkında yeteri kadar bilgi vermediklerini ifade etmektedirler. Yapılan bu araştırma, birçok Öneriyi de beraberinde getirmiştir. Rehber öğretmenlerin yaptıkları planlamalarda ve çalışmalarda bilinirliğin ve okul çalışanları ile koordinasyonun artırılması, okul idaresi ile bilgi alış verişi içerisinde olması, yapması gereken eğitsel, bireysel ve mesleki çalışmaları aksatmadan zamanında yapması üzerinde durulmuştur. Ayrıca rehberlik hizmetlerinin kalitesinin artırılması amacıyla, sınıf rehber öğretmenlerle sürekli koordinasyon ve bilgi paylaşımının sağlanması gerektiği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objektivite of this study is to evaluate the perreption lovel of counselor teachers, counseling service, principals in private and official primary school and high school in this study information and half made interview forms from data gathering technigues. Were acquired qualitatively for this purpore. The findings analyzed descriptively were presented quantitatively. The principals in private and official schools ask counseling serviceto be inthe schools and think that they are useful for institutions. The principals think counselor teachers inform and direct students for their academic successes and apply some technigues to explore the students abilities and concerns. Interview vith students face to face besides their parents nad lastly inform the other people. Monetheless theyremork the counselor. Teachers study for them, as family emotional, social and academic. Be sides these the principals remork the counselor teachers dont give enough information about opper education opper tunities study Grant and public assistance. This research also brings a lot of suggestions, it was emphasized to enhance studies, coordinationand Exchange of information with school staff. It was highlighted to do duties in time and without delaying . Besides it was pointed out sharing of information with the clasroom teachers to boost the quality of counseling service. Keyword: counselor teachers, coordination, perceiving of counseling