Avrupa Birliği'nde polis işbirliği ve Türkiye'nin uyumu
Police cooperation in the European Union and Turkey?s alignment
- Tez No: 231007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sınıraşan Suçlar, Polis İşbirliği, Europol, Müktesebata Uyum, European Union, Cross-border Crimes, Police Cooperation, Europol, Alignment with the Acquis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma; Avrupa Birliği içerisinde kuruluşundan günümüze kadar, polis işbirliği alanında gerçekleştirilen çalışmalar, faaliyet gösteren yapılar ile getirilen yasal düzenlemeler çerçevesinde, AB'ne üyelik yolunda müzakerelere başlayan Türkiye'nin bu alan hükümlerine uyum düzeyini incelemeyi amaçlamıştır.Küreselleşme ve hızlı teknolojik gelişmelerin etkisiyle, sınırların kalktığı bir dünyada, güvenliğin sağlanması ve sürdürülebilmesi oldukça güçleşmiştir. Özellikle 1990'ların başından itibaren, Avrupa başta olmak üzere dünyanın bir çok bölgesinde yoğunluğu ve etkinliği artan terörizm ve diğer örgütlü suçlarla mücadele edebilmek için, uluslararası düzlemde polis işbirliği çalışmalarına ağırlık verilmiştir. Sınıraşan suçlarla mücadele sürecinde, devletlerin egemenlik anlayışları ile polislik uygulamalarının yeniden yapılandırıldığı görülmektedir.Son elli yılda bir çok alanda başarılı bütünleşme faaliyetleri gerçekleştiren Avrupa Birliği, uluslararası polis işbirliği alanına büyük katkı sağlayan örnek uygulamaları yaşama geçirmiştir. TREVI Grupları, Schengen Grubu ve Europol ile polis işbirliğine dair diğer yapılanmalar (Avrupa Polis Koleji, Polis Şefleri Görev Gücü, AB Polis Misyonları) bu alanda ön plana çıkan çalışmalardır.AB Konseyinin 1999 yılında gerçekleştirdiği Helsinki Zirvesinde resmen aday ülke ilan edilen Türkiye, 3 Ekim 2005 tarihinde üyelik müzakerelerine başlamıştır. Katılım Ortaklığına ilişkin hazırlanan resmi belgeler doğrultusunda, Türkiye'nin polis işbirliği alanına uyum düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır. Son olarak, AB üyeliğinin Türk Polis Teşkilatına sağlayacağı kazanımlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate Turkey?s, which started negotiations on the way to the membership of European Union, level of allignment with the EU acquis within the framework of activities, structures and legislations in the area of police cooperation within the European Union since its inception.With the effects of globalisation and rapid technological improvements, ensuring and preserving security became more difficult in a world without borders. Especially, from the beginning of 1990s, in different regions of the world , Europe standing first on the list, police cooperation activities were focused on the international stage in order to combat increasing terrorism and the other organized crimes. It is seen that, the states? sovereignty and policing perceptions were restructured during the term of combating the cross border crimes.European Union, which has been living a successful integration process in several ways for fifty years, actualised model implementations contributing for international police cooperation. TREVI Groups, Schengen Group and Europol with the other structures concerning police cooperation (European Police College, Police Chiefs Task Force, EU Police Missions) loom large organisations in this area.Turkey was officially recognised as a candidate state for EU membership in 1999, at the Helsinki Summit of the European Council and negotiations were started on 3 October 2005. Turkey?s situation during the adaptation process in the field of police cooperation was studied in accordance with the documents which were prepared by EU Commission and Turkey for the Accession Partnership. Finally, the benefits which will be provided for Turkish Police Organization with EU Membership were evaluated.