Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin kolluk kuvvetlerinin suçlu tespit eylem ve düşüncesine etkisi
The effect of Turkey's European Union process on criminal detection methodology for law enforcement forces
  1. Tez No: 353193
  2. Yazar: İSMAİL KAAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAZHAR BAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'nin Avrupa Birliği Süreci, Polis Kuvvetleri, Suçlu Tespit Yöntemleri, Delil, Turkey in European Union, Police Forces, Human Rigths, Evidence
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
20. Yüzyıl tüm dünyada değişimlere, gelişmelere ve yeniliklere sahne olmuştur. Bu değişim hareketleri, sosyal, ekonomik ve siyasal değişimlerle tüm dünyayı sarmıştır. Sanayileşmenin gelişmesi ve iletişimin hayal edilemez noktalara gelmesi Küreselleşmeyi getirmiştir. Küreselleşme bağlamında artık birbirinden habersiz topluluklar yerine, tüm yenilik ve gelişmelerin anında yayıldığı bir dünyaya doğru yolculuk başlamıştır.Küreselleşmenin başlaması, topluluk ve ülkelerin bir arada ve ortak davranışlar sergilemesi, ekonomik ve coğrafik birlikler kurulmasını sağlamıştır. Özellikle 2.Dünya Savaşı'ndan sonra ekonomik, siyasal ve sosyal olarak yıkılmış bir Avrupa yeni akımlara doğru yol almıştır. Artık soğuk savaş yerine öncelikli olarak ekonomik birliktelik sağlanmalı düşüncesi ortaya çıkmış ve 1951 yılında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kurulmuştur. Ekonomik temellerde kurulan bu birliktelik, daha sonra sosyal yaşama, siyasi hayata, eğitime, insan haklarına kadar uzanan bir işbirliğine uzanmıştır.Türkiye, yakın komşusu olan Avrupa'da ki değişim ve yenilik hareketlerine uzak kalamamış ve 31 Temmuz 1959 tarihinde Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurmuştur. 1999'a kadar olan süreçte Toplulukla İlişkiler sınırlı düzeyde yürümüş ve 10-11 Aralık 1999 tarihinde Türkiye'nin aday ülke olduğu tescillenmiştir. Avrupa Birliği'ne resmen üye olduktan sonra Türkiye'nin yapması gereken hukuki, siyasi, ekonomik yenilik ve mevzuat uygulamalarının yanında, Adalet Mekanizmasının, devletlerin zor kullanma konusunda eli olan Kolluk Kuvvetlerinin de standarda bağlanması, insan hakları konusunda ilerleme sağlanması ve insan hakları ihlallerinin en alt düzeye inmesi için mevzuat ve uygulamalarda değişiklikler yapılmaya başlamıştır.Hazırlanan bu tez çalışmasında, Kolluk Kuvvetleri'nin temeli olan Polis ve Jandarma Kuvvetleri'nde Avrupa Birliği sürecinde meydana gelen değişiklikler, suçlu ve suç tespit yöntemlerinde ki değişiklikler ve İnsan Hakları konularına yer verilmiştir. Özellikle çalışmalarımda mesleğim tecrübem sebebi ile Polisleri ele aldım.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde Avrupa Birliği'nin tanımı ve kuruluşu, hukuki temelleri, İkinci Bölümde, Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci ve Avrupa Birliği ile ilişkiler, Üçüncü Bölümde ise Avrupa Birliği sürecinde Polis Teşkilatı ve birimlerinde ki Değişiklikler işlenmiştir. Yapılan çalışmalarda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün istatistikî verileri, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin verileri, Kanunlar, hukuki düzenlemeler ve 2007-2013 Avrupa Birliği Uyum Süreci'nde Yapılması planlanan çalışmalardan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The twentieth century has been the scene of developments and innovations in all over the world. These social, economic and political changes have wrapped the entire world. Development of industrialization and communication has brought the globalization to the point of one cannot imagine. Communities in the context of globalization no longer unaware of each other, a world journey has begun towards where all the innovations and developments spread immediately.With the start of globalization communities and countries present similar acts that provides economic and geographic units. Especially after the World War II Europe was collapsed as economically, politically and sociologically this caused new movements. Instead of cold war primarily economic cooperation should be ensured, and the idea emerged in 1951, the European Coal and Steel Community was established. This association was established in the economic base then resulted with a cooperation ranging from social life to political life, education and human rights.Turkey, as close neighbors of Europe, could not stay away from change and innovations movements and applied to the European Economic Community on July 31, 1959. Until 1999 relations with the community was limited and on 10-11 December Turkey was registered as a candidate country. Turkey should standardized legal, political, economic innovations and regulatory practices as well as justice mechanisms and use of force after being formally accepted to the European Union. Additionally, Turkey should make required changes about legislation changes and human rights progress in ensuring human right violations.This thesis focus on the changes happened in the Police and Gendarmerie which is base of law enforcement forces during the process of European Union, criminals, changes in crime detection methods and human rights issues.This study consists three chapters. The first chapter points out the definition and establishment of European Union. The second chapter points out the Turkey?s European Union process and relations with the European Union countries. The third chapter points out the changes happened in the Police Departments. In this study, data were collected from General Security Directorate?s statistical data, European Union?s statistical data, law, legal regulations and the works that will be done during the European Union Integration Process between the years 2007 and 2013.