Terör ve terörle mücadele politikaları bağlamında Türkiye-PKK örneği: 2003-2008 dönemi
The example of Turkey-PKK in accordance with the policies of combat with terror: 2003-2008 period,
  1. Tez No: 231013
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, PKK, mücadele, çözüm, politika, Terror, PKK, fight, solution, politics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Polislik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çetin, Hüseyin, (2009), Terör ve Terörle Mücadele Politikaları Bağlamında Türkiye-PKK Örneği: 2003-2008 Dönemi, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç. Dr. İhsan Bal, 128 sayfa.Toplumların içinden geçmekte olduğu küreselleşme süreci, bilim ve ekonomi alanındaki gelişmeler doğrultusunda hemen hemen tüm ülkelerde kaçınılmaz bir şekilde büyük sorunlar doğurmaktadır. Bu küreselleşmeye paralel olarak terör olgusu da özellikleri itibari ile çeşitli değişiklikler göstermekte, gelişen olanak ve koşullar doğrultusunda nüfuz sahasını ve taşıdığı özellikleri her geçen gün arttırmaktadır.Terör çok çeşitli faktörlerin etkisi doğrultusunda hayat bulabilmektedir. Bu nedenle, sorunu çözmek için salt militarist bir yaklaşım veya sadece güvenlik önlemleri yanında, siyasal, kültürel, hukuksal ve ekonomik yaklaşımlar sergilenmesi gerekmektedir. Bu yaklaşımların oluşturulması esnasında en önemli başvuru noktası her türlü politik kaygıların ötesindeki evrensel insani değerlerdir. Yaşadığı her deneyimi yansıtan ve geleceğini bu doğrultuda tayin etmeye çalışan toplumlar terör konusunda da bu özelliklerini sergilemek durumundadırlar. Ancak bu yapıldığı takdirde terörle mücadele konusunda başarılı ve isabetli adımların atıldığı varsayılabilir.Eruh ve Şemdinli saldırıları ile kendisini kamuoyuna duyuran PKK terör örgütü 1984 yılından bu güne dek Türkiye için en önemli tehdit konumunda olmuştur. Türkiye enerjisinin önemli bir bölümünü içte ve dışta PKK terör örgütünü yok etmek için harcamak durumunda kalmıştır. Bu doğrultuda terörü tam olarak anlama ve algılama, PKK terör örgütünü tanıyabilme ve Türkiye örneği içerisinde özellikle son 5 yıllık dönemde PKK terör örgütünü bitirme adına izlenen muhtelif alanlardaki politikaların analizi önem ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
Çetin, Hüseyin, (2009), The Example of Turkey-PKK ?.in accordance with the policies of combat with terror: 2003-2008 period, Master?s Thesis, Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İhsan Bal, 128 pages.The process of globalization which is being lived by communities inevitably constitutes big problems in almost all countries in accordance with developments in the area of ecenomic and scientific. With to paralel this globalization, terror phenomenon differs various with cause of features and raise zone of influence and features day after day in accordance with facilities and conditions which evolve.Terror can wake in accordance with the effect of vide range factors. On this account politic, cultural, jural, economic approaches necessitate to be displayed beside simple militarist an approach or only security measures. The universal humanitary values which are beyond all sorts of politic concerns are the most important application spot during these approaches are formed. The communities who reflect every lived experience and try to designate their futures in this direction should display these features in terror as well. If it is made, it can be postulated that successful and felicitous steps have been taken in respect of the fight against terror.PKK terror organization which announces to public opinion itself with Eruh and Şemdinli attacks have been the most important position of menace for Turkey since 1984. Turkey had been under the necessity of spending an important section of it?s means to eliminate PKK terror organization inside and outside. In this direction, perfectly understanding and perception on terror, clutch the PKK terror organization and analysis of policies that are conducted at various areas in the name of eliminate of PKK terror especially in the period of last five years connotes importance in the example of Turkey.