Karapara aklamayla mücadelede mali istihbarat birimleri
Financial intelligence units in fighting against money laundering
- Tez No: 231012
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Karapara, Karapara Aklama, Mali İstihbarat Birimi, Masak, Uluslararası Bilgi Paylaşımı, Illicit Money, Money Laundering, Financial Intelligence Unit, MASAK, International Information Sharing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde karapara aklama faaliyetleri ülkelerin kendi iç sorunları olmaktan çıkarak sınıraşan bir özelliğe kavuşmuş, uluslararası bir boyut kazanmıştır. Başta ekonomi alanında olmak üzere toplumları ve devletleri her alanda olumsuz olarak etkileyen karapara aklama faaliyetleri çok büyük boyutlara ulaşmış ve bu nedenle de mücadelesi ayrı bir uzmanlığı gerektiren bir hal almıştır. Bu sebepten ötürü, ülkelerce karapara aklama ile mücadelede başarı sağlanabilmesi için mali istihbarat birimleri oluşturulmaya başlanmıştır.Yüksek lisans tezi olarak sunacağımız bu çalışmada ilk olarak karapara, karapara aklama ve tarihi ile ilgili kısa bilgiler verilecek, aklamanın aşamalarına ve yöntemlerine değinilecektir.İkinci bölümde mali istihbarat birimlerine giriş yapılacak, kuruluşu, fonksiyonları, örgütlenme modelleri ele alınacak finans ve özel sektör gibi ilişkili olduğu alanlarla ilgili bilgiler verilecektir.Çalışmamızın üçüncü bölümünde mali istihbarat birimlerinin bilgi paylaşımı konusu ele alınıp uluslararası belge ve sözleşmelerde mali istihbarat birimleri ile ilgili nasıl düzenlemeler yapıldığı belirtildikten sonra çeşitli ülkelerdeki mali istihbarat birimleri ile ilgili bilgiler verilecektir.Dördüncü yani son bölümümüzde Türkiye'de mali istihbarat birimi olarak örgütlenmiş olan MASAK ele alınıp görev ve yetkilerinden bahsedilecek, bu çerçevede örnek bir mali istihbarat birimi modeli ortaya konmaya çalışılacaktır. Örnek mali istihbarat birimi modelinde de bahsedileceği üzere karapara aklama ile mücadelede mali istihbarat birimlerinin önemi ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, Money Laundering activities have got a trans-border qualification and achieved an international dimension by exceeding the borders and these activities are not only problems of individual countries anymore. Money Laundering activities that affect the communities and states negatively in every area, foremost in economy, reached huge amounts and because of that reason fight against this issue became a different dimension requiring a different expertise. For that reason, financial intelligence units have been started to be established in each country to ensure the success on fight against these kinds of activities.In the first part of this research that will be delivered as a postgraduate thesis, brief information will be given on Illicit Money, Money Laundering and its history; phases and methods of exculpation will be dealt.In the second part, an introduction will be given to Financial Intelligence Units. Information will be given on their constitution, functions, organization models and financial-private sectors that these units are related with.In the third part of our research, information sharing issues will be held. After stating what kind of arrangements were done about Financial Intelligence Units in the international documents and contracts information will be given on Financial Intelligence Units in various countries.In the fourth and final part MASAK, which was organized as Financial Intelligence Unit in Turkey, will be dealt, its duties and jurisdictions will be stated. In this framework, a sample Financial Intelligence Unit model will be tried to be given. As it will be stated in the Sample Financial Intelligence Unit model, the importance of Financial Intelligence Units in fighting against Money Laundering will be tried to be presented.