Toplum destekli polislik Kırşehir kent merkezi örneği
Community policing kirsehir city centre case
  1. Tez No: 231016
  2. Yazar: SERKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum Destekli Polislik, Halk Katılımı ve Ortaklığı, Suç Korkusu, Çok Aktörlü Mücadele, Community Policing, Partnership and Participation of Public, Fear of Crime, Co-active Struggling
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Modern polis anlayışının bizlere getirmiş olduğu profosyonel, bürokratik, teknolojiye duyarlı ve örgüt kimliği kazanmış yapıların, suçla mücadelede yetersiz kaldığı düşünülmekte bu nedenle çok aktörlü mücadele çerçevesinde görece çok daha geniş bir kaynak olan toplum gücünün güvenlik çalışmalarına ortak edilme çabası kabul edilmektedir. En iyi polisliğin semt seviyesinde yapılabileceğini savunan TDP anlayışı, polisin yakın olmasıyla halkın kendisini daha güvende hissedebileceği görüşünü savunur. Böylelikle suç korkusunun azalabileceği ve toplumsal bir özellik olan toplumsal gözetimin motive edilebileceği sonuç olarak halkın polise daha çok yardımda bulunabileceği, giderek genişleyen bu döngü içerisinde günümüz kompleks suç aktiviteleriyle başarılı bir şekilde mücadele edilebileceği düşünülmektedir.Bu bağlamda literatür ve doküman incelemesi yapılarak; TDP'nin tanımı ve kapsamı, tarihsel gelişimi irdelenerek ortaya konulmaya çalışılmış, örgüt kimliğine adaptasyonu öngörülen TDP felsefesi ve bu felsefenin uygulamaya dönük elementleri açıklanmıştır. Kavram çalışmasının ardından Türkiye'deki mevcut durum ve TDP'nin Türkiye'deki uygulanabilirliği değerlendirilerek, TDP'nin uygulanabilirliği açısından mevcut durum ve halk algılamaları anket tekniği yöntemiyle ölçülmüştür. Sonuçlar kavram çalışmasından elde edilen bilgiler ışığında yorumlanarak ortaya konulmuştur.Sonuç olarak TDP'nin; polisliğe görev ve kariyer anlamları katan bir strateji olmaktan çok polisliğe hizmet anlamı katan paradigmatik bir anlayış değişikliği olduğu görülmektedir. TDP felsefesinin uygulamaya dönük elementlerinin, polis ve halkı birbirine yakınlaştırmayı ve ortak hareket etmeyi amaçlayan yöntemler olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye'de mevcut bürokratik yapı ve demokrasi anlayışı içerisinde uygulama konusunda endişe duyulmasına rağmen Kırşehir kent merkezi ölçeğinde yapılan anket çalışması sonucu halkın TDP çalışmalarına karşı hazır bulunuşluk seviyesinin iyi olduğu söylenebilir. Bu durumda TDP'nin örgüt kültürüne hakim olması ve böylelikle üretilecek TDP taktikleriyle beklenen sonuçlar alınabilir.
Özet (Çeviri)
It is tought that having organizational structure, sensitive to technology, Professional and bureaucratic constitutions which modern policing perceptions brings us are not so efficient, and because of that, efforts to have community ?larger source- partnership in security workings, is acceptable in co-active struggling.ble in co-aktive struggling. Having the perception that best policing can be done in street level, Community Policing support the view that when police get closer people feel safer and fear of crime decreases in this way community surveillance can be motivated and community help police more easily consequently in this circle strugle against complex crimes can be successful.In this context scanning literatures and documents; it is edeavoured to put forth the CP?s definition and scope for consideration and CP philosophy, suppossed to adapted to structure culture and implementation elements of that philosophy are explained. By studying concepts, Turkey?s current position is stated then CP?s applicability is assessed. Current situation and public perceptions are measured by sample survey as to CP?s applicability in Turkey. Results are put forth for consideration in the light of informations gained by concept studies.As a consequence; it is seen that CP is a paradigmatic perception change rather than a strategy that adds duty and career meanings to policing. It is understood that application elements of CP which foresee this paradigmatic change are methods aiming to get public close to police and to move in partnerships. Despite the apprehensive of CP?s applicability in Turkey, results of sample survey done in Kırşehir city center shows that public attitude to CP is good. By engaging CP philosophy to organization structure and making up tactics in this mind, positive results can be gotten with the public that have good attitude in support.