Âşık Mevlüt İhsanî'nin yayınlanmamış şiirleri üzerine bir inceleme
A research about Aşik Mevlüt İhsanî?s unpublished poems
  1. Tez No: 231027
  2. Yazar: YASEMİN GÜRSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlüt İhsanî, Âşık, Âşık şiiri, Erzurum âşıklık geleneği, Mevlüt İhsanî, The Bard, The Bard poetry, The local Erzurum bard tradition
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 574
Özet
Âşık edebiyatı, sözlü geleneğimizin en önemli temsilcileri olan âşıklar tarafından XV. yüzyılın sonlarından günümüze kadar getirilmiş, Türk kültürünün ve dilinin zenginliklerini taşıyan önemli bir edebiyattır.Âşık tarzı şiir geleneğinin etkinliğini sürdürdüğü coğrafya içerisinde önemli bir yere sahip olan Erzurum'da doğup yetişen Âşık Mevlüt İhsanî ise âşık tarzı şiir söylemede günümüzün usta âşıklarındandır. Âşık Mevlüt İhsanî, altmış yılı geçen âşıklığı süresince beş yüzden fazla şiir, elliden fazla hikâye söylemiştir.Bu çalışmada, Mevlüt İhsanî'nin daha önce yayınlanmamış 320 şiiri yapısal ve içerik bakımından incelenmiştir. Bu inceleme sonunda, şiirlerin biçimsel dağılımı bir tablo ile gösterilmiştir. Aşığın şiirlerinin incelenmesinin yanında hayatı ve gelenek içerisindeki yeri de araştırılmış, değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Âşık literature is the important one which transported the Turkish oral folk tradition which extends from about the 16th century until today by the most significant representers of the oral folk tradition bards that it has brought along Turkish culture and richness of the language.As for Âşık Mevlüt İhsanî, who was born and trained in Erzurum where it is one of the most important places of maintaining the style of âşık poetry tradition, is the contemporary master of the bards. Âşık Mevlüt İhsanî has more than five hundreds poems and fifty stories along his about sixty years minstrel life.In this study, Mevlüt İhsanî?s unpublished 320 poems have been analysed on respect to structure and content. At the result of the study, formal dispersal of the poems was shown with the means of the chart. Besides this study also contains a research about Mevlüt İhsanî?s life and his situation in the tradition and an evaluation itself.