Kentleşme sürecinde katı atık yönetimi ve Kocaeli örneği
Solid waste management process of the urbanization and example of Kocaeli
- Tez No: 231026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentleşme, katı atık, katı atık yönetimi, katı atık bertaraf yöntemleri, geri kazanma, Urbanization, solid waste, solid waste management, solid waste disposal methods, recycle
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Son yıllarda ekonomik ve teknolojik gelişmelere parelel olarak; hem evsel, hem de endüstriyel katı atıkları miktarı ve çeşidi giderek artmaktadır. Yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden birisi de katı atıkların tekniğine uygun olarak toplanması, taşınması ve uzaklaştırılmasıdır.Katı atıklar teknik şartlara ve hijyenik koşullara uygun şekilde uzaklaştırma yapılmadıkları zaman hava, su ve toprak kirlenmesine neden olmaktadır.Ülkemizde katı atıklar, çoğunlukla geri kazanılmadan toplanmakta ve genellikle de, düzensiz depolama ile uzaklaştırılma yapılmaktadır. Katı atık içerisinde değerli maddelerin çok az bir kısmı, geri kazanılmakta, kalanı ise toprağa gömülmektedir. Böylece potansiyel bir ekonomik değer, potansiyel bir kirlilik kaynağına dönüşmektedir.Bu çalışmada; dünyada, ülkemizde ve özellikle Kocaeli örneğinde, katı atık yönetim uygulamaları ve belediyelerin katı atık sorununa karşı yaklaşımı; ekonomi ve çevre açısından değerlendirilmiştir. Son olarak, geri kazanılabilir katı atıkların ekonomiye kazandırılmaları, katı atıkların geri kazanılamayan bileşenlerinin teknik ve hijyenik şartlara uygun şekilde uzaklaştırılmaları için neler yapılması gerektiği hakkında çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The amount and types of both municipal and industrial solid wastes have increased gradually because of economicial and tecnological devolopments one of the duties of the municipalities is to collect, transport and dispose of solid waste.Solid waste cause air, water and soil pollution when they weren?t disposed properly to technical and hygienic conditions.In our country, the solid wastes usually are collected without recycling and they are disposed bye irregular lanfill. A little bit components of having economical values can be recycled. The other components of solid wastes are disposed of in municipality dump. Thus, the solid waste having economical values transform the source of pollution.In this study, solid waste managment, and the approach of municipalities to the problem of solid waste in the world, in our country and especially Kocaeli are evaluated from the point of economy and environment. Finally, some suggestions about what must be done in order to be gained economy of recyclable solid waste and to be disposed properly to technical and hygenic conditions of nonrecyclable components of the solid wastes are presented.