İlköğretim öğretmenlerinin işe yabancılaşması (Kocaeli örneği)
Teachers work alienation in elemantary school (Kocaeli case)
  1. Tez No: 231056
  2. Yazar: BANU CELEP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SUNGUR OAKLEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, İşe Yabancılaşma, İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İşe Yabancılaşması, Alienation, Work Alienation, Teachers ? Work Alienation In Elementary School
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma, resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin işe yabancılaşma düzeylerini, öğretmen görüşlerine dayalı olarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Veriler, Kocaeli ili İzmit merkez ilköğretim okullarında içinden ?basit tesadüfi örnekleme yöntemi? ile belirlenen öğretmenlerden alınmıştır.Araştırma için gerekli olan veriler, Elma'nın (2003) geliştirdiği ?İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İşe Yabancılaşması Ölçeği? kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Öğretmenlerin işe yabancılaşma düzeylerinin cinsiyet ve öğretmen alanı (sınıf ve branş öğretmeni) değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için t-testi, yaş, öğrenim durumu ve kıdem değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için de tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır.Yapılan araştırma sonucunda öğretmenlerin okula yabancılaşma boyutunda işe yabancılaşmaları ?Bazen? düzeyi ile diğer boyutlara göre daha yüksek çıkmıştır. Öğretmenlerin anlamsızlık boyutunda işe yabancılaşmaları her ne kadar ?hiçbir zaman? düzeyinde çıkmış olsa da bu boyutta medeni durum, ve kıdem boyutunda anlamlı farklar bulunmuştur. Buna göre bekârlar ve ayrıca kıdemleri düşük olan öğretmenler yaptıkları işi daha anlamsız bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aimed to determine the level of the alienation to work of elementary school teachers, depending on the teachers? comments.The data was taken from Kocaeli,İzmit?s elementary schools using the method of ?simple spontaneous sample?.The data for the research was gathered by using the ?Work Alienation Scale?for elementary school teachers developed by Elma (2003). The SPSS (Statistical Package For Social Sciences) was used analyze the data gathered. In order to determine whether or not there has been any difference among the teachers? perceptions in the dimensions of work alienation according to sex and subject area variables, the t-test was used. On the other hand, variance analysis (One-Way ANOVA) was used to determine whether or not there has been any difference among the teachers? age, educational and work experience status.According to the result of the research the level of teachers?school alienation has been higher than the other dimensions on ?sometimes? level .Even teachers?meaningless dimension is on ?never? level; meaningful differences have been found out on marital status and seniority.Meanwhile single and low seniority teachers think that the job they are occupaing have found meaningless.