Hüseyin Su hayatı, sanatı ve eserleri
Hüseyin Su life, art and work of art
  1. Tez No: 231079
  2. Yazar: MAHFUZ ZARİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL TİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hüseyin Su, öykü, gelenek, Hüseyin Su, story, tradition
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
Hüseyin Su, Cumhuriyet Dönemi öykücülerindendir. Rasim Özdenören, Durali Yılmaz, Şevket Bulut, Mustafa Kutlu ile birlikte ?1960 sonrası Yeni Gelenekçiler? arasında anılmaktadır. Yazar, öykünün yanı sıra deneme ve inceleme türlerinden eserler de yayımlamaktadır. Hüseyin Su, Hece edebiyat dergisi, Heceöykü ve Hece Yayınlarının yazı işleri müdürlüğünü ve yayın yönetmenliğini sürdürmektedir. Yazarın bugüne kadar yayımlamış Tüneller, Ana Üşümesi, Gülşefdeli Yemeni ve Aşkın Hâlleri adlı dört öykü kitabında toplam yirmi yedi öyküsü bulunmaktadır. Yazar, denemelerinin bir kısmını Bir Yağmur Türküsü, incelemelerinin bir kısmını da Öykümüzün Hikâyesi adlı kitaplarında bir araya getirmiştir. Çalışmamızda, yüzünü geleceğe çevirip, sırtını geleneğe dayayan, dil duyarlığı ve sağlam bir yapı ile özgün öykü dünyasını kuran Hüseyin Su'nun başta öyküleri olmak üzere yayımlanmış eserleri yazım teknikleri, konuları, temaları, dil özellikleri, üslubu, metin unsurları, semboller ve anlam dünyası açılarından Yapısalcı Yeni Eleştiri yaklaşımıyla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Su is one of the story writers of Republic Period. Together with Rasim Özdenören, Durali Yılmaz, Şevket Bulut and Mustafa Kutlu, he is taken into account in post-1960s New Traditionalists (Yeni Gelenekçiler), in addition to publishing stories, he also publishes essays and investigations. Hüseyin Su, carries on the directorship of writing affairs and publication management of the monthly literature Journal named as Hece and also Heceöykü and Hece publications. He has a total number of twenty-seven stories in his four published story-books in the name of Tüller, Ana Üşümesi, Gülşefdeli Yemeni and Aşkın Hâlleri. He has gathered a part of his essays in the name of Bir Yağmur Türküsü and a part of his investigations in the name of Öykümüzün Hikâyesi. Turning his face to the future and leaning his back to the tradition, he has established his own narration world by means of language sensitivity and a strong structure. We studied all of his writings, especially his stories, in terms of writing technique, language-manner and themes, elements, symbols and meaning components with Structuralist New Criticism Theory.