Küreselleşme sürecinde Türk firmalarının uluslararası pazarlarda marka yaratma çabaları: İstikbal Mobilya'da bir uygulama
Endeavours of Turkish firms to create new brands in international markets within the context of globalization: An implementation in İstikbal Furniture
- Tez No: 231084
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ VARİNLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Markalaşma, Küreselleşme, Mobilya, İstikbal Mobilya, Brand, Branding, Globalization, Furniture, İstikbal Furniture
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Yaşanan teknolojik, ekonomik ve sosyolojik gelişmeler sonucunda, dünyada ortaya çıkan küresel rekabet ortamında, uluslararası pazarlarda pay sahibi olabilmek için küresel firmalar, büyük bir rekabet içerisindedir. Ülkemiz firmaları da, küreselleşmeye paralel olarak, bu rekabette başarılı olmaya çalışmaktadır. Bu konuda başarılı olabilmek için modern pazarlama anlayışı doğrultusunda pazarlama faaliyetleri yeniden planlanmış ve marka yaratma çalışmalarına önem verilmiştir. Birbirine benzer nitelikteki ürünlerin, uluslararası pazarlarda varlıklarını sürdürebilmeleri için, tüketicilerin gereksinimlerine uygun bir biçimde farklılaştırılması olarak tanımlanabilecek olan markalaşma, firmalar arası rekabette üstünlük sağlamak için kullanılabilecek etkin bir faktördür.Türkiye'de markalaşma çabaları da küreselleşmeye paralel olarak meydana çıkmış ve özellikle üretim sektöründe hız kazanmıştır. Bu çalışmada, marka yaratma çabalarına örnek olarak mobilya sektörünün lider kuruluşu İstikbal Mobilya mercek altına alınmıştır. Türkiye'de mobilya ihracatının düşük kalmasında, sektörün iç piyasaya dönük yapılanması kadar, finansman sorunları nedeniyle modern üretim yöntemlerinin yeterince kullanılamaması ve uluslararası piyasalar hakkındaki bilgi eksikliği de önemlidir. Teknolojik gelişmeler ve yeni yatırımlar neticesinde günümüzde mobilya üretim sektörünün her dalında üretim yapan firmalarıyla Kayseri, önemli bir mobilya üretim merkezi konumuna ulaşmıştır.Bu çalışmada, İstikbal Mobilya'nın yöneticileri ile birebir görüşme yöntemi kullanılarak firmanın; üretim politikası, vizyonu, misyonu, kalite ve çevre politikası, ve nihai olarak uluslararası piyasalarda marka yaratma çabaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Global firms are in a state of harsh competition in order to participate in international markets within the global competitive environment, which is a consequence of current technological, economic and sociological developments. In paralel to these developments, our native companies are also trying hard to improve their positions and to become accomplished within this environment of harsh competition. To achieve this, within the context of modern marketization concept, marketization policies were re-built and it was given priority to the studies concerning with creating new brands. Branding, which can be defined as differentiation of similar products in line with the needs of consumer preferences to make them preserve their position in international markets, is a very crucial factor to provide superiority in the context of competition among international firms.In Turkey, branding efforts have especially been very heavily observed in industrial sector in line with globalization. This study investigates the efforts of İstikbal Furniture, which is a leading company in furnishing sector, as an example of branding. In Turkey, not only due to the fact that furnishing sector has been inclined towards native markets but also due to the lack of modern production methods caused by financial problems and to the lack of sufficient knowledge about international markets, the amounts of export in furnishing sector is unsatisfactory. Thanks to current technological developments, Kayseri has become a center of furnishing sector with its companies which provide outputs within all different segments of the sector.In this study, interviews were made with the executives of İstikbal Furniture, to provide sufficient knowledge about the production policies, vision, mission, quality and environment policy, and finally about the endeavour of the company about branding throughout global markets.