Vergi revizyonunda derinlemesine araştırma yönteminin kullanımı ve uygulanma düzeyinin araştırılması
Use of in depth investigation methodology on revision of taxes and research its adhibition level
  1. Tez No: 231092
  2. Yazar: SALİH POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN UZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Derinlemesine Araştırma (Sondaj) Yöntemi, Vergi Revizyonu, Vergi Revizyon Teknikleri, Vergi İncelemesi, Vergi Denetmeni, In Depth Investigation Method, Tax Revision, Tax Revision Methods, Tax Investigations, Tax Auditor
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Devletin en önemli gelir kaynağını oluşturan vergilerin beyan usulüyle toplandığı vergi sistemlerinde vergi denetimi önemli bir konumda bulunmaktadır.Vergi denetiminde ve dolayısıyla vergi incelemesinde en önemli aşamayı oluşturan vergi revizyonunda, defter kayıtları ve belgelerin incelenmesi, karmaşık ve uzun bir analizi gerektirir. Bu analizi yapabilmek için denetçinin önüne gelen bir yığın veriyi planlı bir şekilde revizyona tabi tutması gerekir. Aksi halde süreç çok uzun bir zamanın harcanmasına neden olmakla kalmayıp, vergi incelemesinin vergi revizyonundan beklediği verilerin istenilen zamanda ve biçimde olmasının önüne geçecektir.Vergi revizyon yöntemleri, zaman sınırlaması altında çalışan denetçilere, vergi revizyonunda planlı ve sistemli bir biçimde hareket etme kabiliyeti kazandırmaktadır. Bu yöntemler içerisinde modern vergi revizyon yöntemi olarak kabul edilen Derinlemesine Araştırma (Sondaj) Yönteminde işletmenin faaliyet ve işlemlerinin bir kısmı, belli bir sistem ve plan dahilinde çeşitli seçimler gerçekleştirilerek revizyona tabi tutulmaktadır. Söz konusu seçim işlemini kanuni ölçülere uygunluk revizyonu, hile ve hata revizyonu çerçevesinde ele alan denetçi, derinlemesine araştırma yöntemini kullanarak vergi revizyonunda söz konusu zaman sınırlamasını bir ölçüde aşarak incelemelerini daha verimli hale getirme imkanına sahip olacaktır.
Özet (Çeviri)
Tax audit has a special position in the tax systems in which taxes that constitute the main resource of Government?s incomes are gathered with procedure on declaration.Inspection of bookkeeping entries and documents necessitates a complex and long-term analysis at the stage of tax revision which constitutes the most important stage in the tax audits and consequently tax investigations. In order to do this analysis, auditor must overhaul a heap of data in a planned way. Otherwise, process not only cause to be spent so much time, but also impede to be got the datas which tax investigation waits from tax revision within the required time and formation.Tax revision methods provide the ability of acting in a way that is planned and systematic in the tax revision to the auditor who works under the condision of time limitation. Among the these methods, in the In Depth Investigation Method which is admitted as a modern tax revision method, some of the activities and processes of the enterprise are overhauled by performing some selection according to a spesific system and plan. The auditor who deal with the selection precess being talked as part of lawful revision, deceit and error revision will has opportunity to streamline the his/her processes by using the In Depth Investigation Method and overcoming time limitation tolerably.