Ortaöğretim matematik öğretim programına yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Investigation of teachers' views towards secondary school mathematics curriculum
  1. Tez No: 530635
  2. Yazar: DERYA ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRSU AŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Öğretim programı revizyonu, Ortaöğretim matematik öğretim programı, Öğretmen görüşleri, Mathematics education, Curriculum reform, Secondary school mathematics curriculum, Teachers' views
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, 2017-18 akademik yılında okullarda uygulanmaya başlanan güncellenmiş ortaöğretim matematik öğretim programının, program revizyonunda öne çıkan temel değişikliklere yönelik öğretmenlerin görüşleri bağlamında incelenmesi amaçlamıştır. Güncellenen ortaöğretim matematik öğretim programı 2017-18 eğitim öğretim yılında sadece 9. sınıf öğrencilerinde uygulanmaya başlanmış, 2018-19 eğitim öğretim yılında ise 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerinde kademeli geçiş yapılmadan doğrudan uygulanmaya başlanacaktır. Elde edilecek verilerin zengin bir çerçevede yansıtılabilmesi için çalışmanın araştırma deseni, nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinin eş zamanlı olarak bir arada kullanıldığı karma yöntem araştırmalarından zenginleştirilmiş desendir. Öğretmenlerin yeni öğretim programı hakkındaki görüşleri güncellenen matematik öğretim programı ile ilgili bilgi düzeyi, kazanım ve konuları, içerik değişiklikleri ve sınıf seviyesi değişiklikleri bağlamında dört alt boyut dikkate alınarak geliştirilen öğretmen görüş anketi ile elde edilmiştir. Bu bağlamda, araştırmanın amacına uygun olarak araştırmacı tarafından 46 maddelik anket hazırlanmıştır. Ayrıca açık uçlu bir soru ile de öğretmenlerden yeni programda revize etmek isteyecekleri değişiklikler hakkında görüşlerini belirtmeleri istenmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde 2017-2018 eğitim-öğretim yılında devlet ve özel eğitim kurumlarında görev yapan ortaöğretim matematik öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden olasılıksız örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi ile ulaşılan 107 ortaöğretim matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada öğretmenlerin görüşlerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen betimsel istatistik analizlerinin yanında demografik değişkenler bağlamında farklı grupların karşılaştırılması amacıyla parametrik testlerden bağımsız örneklem t-testi ile tek yönlü varyans analizi (ANOVA) gerçekleştirilmiştir. Nitel veriler için de içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen bulgular öğretmenlerin yeni öğretim programı hakkında genel olarak olumlu düşüncelere sahip olduklarını göstermiştir, fakat öğretmenlerin eğitim durumlarına göre kazanım ve konular hakkındaki görüşlerinin ve de cinsiyete göre matematik tarihçileri hakkında bilgi sahibi olma düzeylerinin değiştiğini ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçlarının öğretmenlere yönelik gerçekleştirilecek hizmetiçi eğitimlerin kapsamının belirlenmesinde ve bir sonraki gerçekleştirilecek öğretim programı revizyon sürecinde yol gösterici olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the revised secondary school mathematics curriculum, which was introduced to schools in the 2017-18 academic year, based on teachers' views on the changes taking place in the curriculum. The revised secondary school mathematics curriculum was implemented only on 9th grade students in the 2017-18 academic year and it is to be implemented directly in the 10, 11 and 12th grades without gradual transition in the 2018-19 academic year. In order to be able to reflect the data obtained as part of a rich framework, the research design for this study was chosen to be concurrent triangulation design, which is defined as one of the mixed method research approaches where both quantitative and qualitative data collection methods are used simultaneously. The quantitative data were collected by using 5-point Likert type scale and it consisted of 46 items. The scale had four dimensions, namely level of knowledge, topics and objectives, contextual changes and level-based changes resulting from the revisions in the secondary school mathematics curriculum. Beside quantitative data, answers to an open-ended question were obtained from the teachers regarding their suggestions on the revised curriculum. The research population for this study was all secondary school mathematics teachers working in state and private institutions in Istanbul in 2017-2018 academic year. The sample was made up of 107 secondary school mathematics teachers, and convenience sampling method was used to select these participants. In order to evaluate the opinions of the teachers, in addition to descriptive statistical analyses, independent sample t-tests and one-way analysis of variance (ANOVA) were performed to compare groups formed based on demographic variables. Content analysis was also made for qualitative data. The findings indicated that teachers generally have positive thoughts about the new curriculum, but there were certain differences in terms of some demographic variables. The results of the study seems to be significant in determining the scope of in-service teacher training programs and for curriculum revisions in the future.