Dr. Sadık Ahmet ? siyasi hayatı ve kişiliği
Dr. sadık Ahmet ? his political life and personalitS
- Tez No: 231120
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Dr. Sadık Ahmet, Dostluk Eşitlik Barış Partisi, Batı Trakya, Güven, Gümülcine, Dr.Sadık Ahmet, Party of Friendship Equality Peace, Western Thrace, Confidence, Komotini
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 504
Özet
Dr. Sadık Ahmet, 5 Ocak 1947'de Küçük Sirkeli'de doğmuştur. 1974 yılında doktor ve 1984 yılında Batı Trakya'nın ilk cerrahı olmuştur. Eylül 1985'te, Batı Trakya Türklerinin sorunlarını Avrupa kamuoyuna duyurmak amacıyla başlatılan imza kampanyasının yürütülmesini üstlenmiştir. 9 Ağustos 1989'da imza toplaması nedeniyle tutuklanmış ve hakkında dava açılmıştır. Dr. Sadık Ahmet, 18 Haziran 1989 seçimlerinde Batı Trakya Türklerinin ilk bağımsız milletvekili seçilmiştir ancak ilk milletvekilliği dönemi kısa sürmüştür. Dr. Sadık Ahmet 5 Kasım 1989'da yapılan seçimlere başvuru evrakındaki eksiklik nedeniyle katılamamıştır. 5 Kasım seçim propagandaları esnasında ?Türk Azınlığı? tanımlamasını kullanması nedeniyle, 25-26 Ocak 1990'da yargılanmış ve sonucunda tutuklanmıştır. 64 gün devam eden tutukluluğun ardından 8 Nisan 1990'da yapılan seçimlerde ikinci kez bağımsız milletvekili seçilmiştir. 13 Eylül 1991'de Batı Trakya Türklerinin ilk siyasi partisini kuran Dr. Sadık Ahmet'in bu milletvekilliği dönemi, 10 Ekim 1993'e kadar sürmüştür. 10 Ekim seçimlerinde % 3'lük baraj nedeniyle milletvekili seçilemeyen Dr. Sadık Ahmet, bu tarihten sonra da Batı Trakya Türklerinin sorunlarının aşılması noktasında siyasi mücadelesine devam etmiştir.Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin vatandaşlık ve azınlık haklarının kazanılması yolunda vermiş olduğu mücadelede ?lider? olarak tanımlanmıştır. Dr. Sadık Ahmet'in kişisel özellikleri ve maruz kaldığı yargılama süreçleri de bu tanımlamada etkili olmuştur.Dr. Sadık Ahmet, 24 Temmuz 1995'te geçirdiği bir trafik kazası sonucunda hayatını kaybetmiştir. Dr. Sadık Ahmet'in ölümü, Batı Trakya ve bütün Türk Dünyası'nda büyük bir üzüntüye sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
Dr.Sadık Ahmet was born in 5th January, 1947 in Küçük Sirkeli. He became a doctor in 1974 and the first surgeon of Western Thrace in 1984. He took charge of the signature campaing which was initiated in September 1985 to announce to the western public about the the conflicts of Western Thrace Turks. He was arrested and sued in 9th August, 1989 due to the signature campaign. Dr.Sadık Ahmet was elected the first independent represantative of Western Thrace Turks but his first represantative period lasted very short. Dr.Sadık Ahmet couldn?t take part in 5th November 1989 elections because of a failure in his application document. He was sentenced and arrested in 25-26th January 1990 because of the fact that he used the term of ?Turkish Minority? during his 5th November election propaganda. He was elected represantative for the second time in 8th April 1990 after a 64-day arrestment. The represantative period of Dr. Sadık Ahmet who established the first political party of Western Thrace Turks in 13th September 1991 lasted until 10th 1993. Dr. Sadık Ahmet, who wasn?t able to be elected represantative in 10th October elections due to the % 3 election threshold, also continued his political struggle to overcome the problems of Western Turkish Turks from this time on.Dr. Sadık Ahmet was described as a leader in his effort for Western Thrace Turks to gain citizenship and minority rights. Dr. Sadık Ahmet?s personal qualities and the trial processes that he was exposured became also effective in this description.Dr.Sadık Ahmet died of a car accident in 24 July 1994. Dr.Sadık Ahmet?s death caused a great grief in Western Thrace and whole Turkish World.