Kur'an'da ecel kavramının semantik analizi
A semantical analysis of the ?ajal? concept in the qur?an
  1. Tez No: 231121
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ecel, Kur'an, Süre, Ömür, Ajal, Qur?an, Term, Life
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ecel kelimesinin Kur'an'daki anlam çerçevesini belirlemek ve icra ettiği fonksiyonları ortaya koymak, insanın dünyada hayatını anlamlandırması açısından büyük bir önem arzetmektedir.Biz bu çalışmada, ?ecel? kavramının etimolojisine değindikten sonra semantik açıdan incelerken kavramın veya eşanlamlılarının geçtiği âyetler bağlamında ele almaya ve Kur'an bütünlüğü içindeki yerini ve önemini ortaya koymaya çalıştık.Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır:Birinci bölümde ?Ecel kavramının semantik açıdan değerlendirilmesi? yapılmıştır. İkinci bölümde ?Ecel kelimesinin Kur'an'daki anlam çerçevesi? incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise; ?Kur'an'da insan-ecel ilişkisi? üzerinde durulmaktadır.Bu çalışmada Ecel kelimesinin aslının ne olduğu, kelimenin hangi babtan türediği tespit edilmiştir. Ecel'in süre, vakit, hayat müddeti, ölüm anı, herhangi bir şey hakkında zaman belirlemek, süre koymak, ertelemek, bir şeyin süresinin bitimi, mutlak vakit, vaktin sonu ve borcun vakti için vadesinin girmesi gibi lügat manaları varsa da bunların içinde en önemlisi ?ölüm anı?dır.Kur'an bize öğretmektedir ki, ölüm anlamına alınan ecel tektir ve her ölen eceliyle ölür. Eceli insan hayatının sona erme süresi olarak aldığımızda bu ezelde belirlenmiştir. Aynen ayın, güneşin, dünyanın ömrünün belirlendiği gibi, Allah'ın tayin ve tespit ettiği illetler zuhur edince bütün bunların eceli gelmiş olur.
Özet (Çeviri)
Tis MA thesis entitled ?A Semantical Analysis of the `Ajal? concept in the Qur?an? consists on an introduction, three main chapters, a conclusion and a bibliography. İn the first chapter semantical analysis of the concept of `ajal? has been carried out andi its meaning as a technical term, its usage in the prophetical sayings and other terms related to `ajal? have olso been studied in this chapter.In the second chapter various meanings of the word of `ajal? in the Qur?an have beeninvestigted.In the third chapter humanbeing-ajal relationship in the Qur?an has been studied. The topics of individual ajal/ajal of individuals, ajal of nations and societies, The problem ofajal?s becaming shorter or longer, The role of prayers, medicine and balanced nutrition in a life period of a person becaming longer or shorter have also been dealt with in this chapter. The thesis ends with a conclusion and a bibliography.