Perakendecilikte etik ve bir uygulama
Ethics in retailing and an application
  1. Tez No: 231124
  2. Yazar: RAMAZAN KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ VARİNLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Perakendecilik, Etik, Pazarlama Etiği, Perakendecilikte Etik, Retailing, Ethics, Marketing Ethics, Ethics in Retailing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu tezde perakendecilikte etik konusu incelenmiştir. Çalışma teori ve uygulama olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Çalışmanın ilk üç bölümünde konuyla ilgili teorik bilgiler yer almaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde perakendecilik konusu ayrıntılı olarak açıklanmış daha sonra da perakendeciliğin dünyada ve ülkemizdeki mevcut durumu ortaya konmuştur. İkinci bölümde, önce etik konusu daha sonra da pazarlama etiği konusu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, perakendecilikte etik konusu ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Son bölümde ise, konuyla ilgili bir uygulama ve sonuçları yer almaktadır.Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde, yapılan anket çalışması ile Türk perakendecilerinin etiksel değerlendirmeleri incelenmiştir. Örnekleme yöntemi olarak yargısal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anket çalışmasında senaryo tekniği kullanılmıştır. Anket çalışması sonucunda, genel olarak perakendecilerin etik dışı eylemleri tasvip etmedikleri, etik eylemleri ise tasvip ettikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca perakendecilerin değerlendirmelerinin çeşitli kişisel ve örgüt özellikleri açısından farklı olduğu da tespit edilmiştir.Tez, Türk perakendecilerinin etiksel değerlendirmeleri ile ilgili çalışmalara katkı sağlamaktadır. Sonuçları, Türk perakendecilerinin etik dışı eylem ve davranışlar konusunda hassas oldukları ve perakendecilerin eylem ve davranışlarında etik ilkelere uygun hareket etmeleri gerektiğine inandıklarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the ethics in retailing. In this dissertation, there are two main parts: theory and application. The first three sections consist of theoretical knowledge related to topic. The retailing is examined comprehensively in the first section of the study and then the present situation of retailing in the world and in Turkey are also examined. In the second section, the ethics and marketing ethics are explained and in the third section, ethics in retailing is explained..In the last section, Turkish retailers? ethical evaluations are examined with a questionnaire. The judgmental sampling technique is used in this application. The scenario technique is used in the questionnaire study. In the result of the study, it is found out that the retailers generally don?t approve the non-ethical actions, they approve ethical actions. Besides, it is determined that evaluations of retailers differ in accordance with personal and organizational characteristics of retailers.The dissertation makes a contribution to the study of Turkish retailers? ethical evaluations. It concludes that the Turkish retailers are sensitive to non-ethical actions and behaviours and they believe that the retailers should behave ethically in their actions.