Aile işletmeleri çalışanlarının insan kaynakları yönetimi etik algısı: İstanbul ilinde bir araştırma
Ethical perception of human resources management of family business employees: A research in the province of Istanbul
- Tez No: 512466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile İşletmeleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Etik, Family Business, Human Resource Management, Ethic
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma bir aile işletmesinde insan kaynakları yönetimi uygulamalarının aileden olmayan çalışanlar tarafından etik algılarının incelenmesi amacını taşımaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak kolayda örneklem yoluyla seçilen bir aile işletmesinde aileden olmayan çalışanların insan kaynakları yönetimi uygulamalarına ilişkin etik algıları demografik farklılıklarına göre incelenmiştir. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmayla ilgili genel bilgiye yer verilmiş, ikinci bölümde aile işletmeleri kavramı, üçüncü bölümde insan kaynakları yönetimi, dördüncü bölümde ise iş etiği kavramı incelenmiştir. Beşinci bölümde, aile işletmeleri çalışanlarının insan kaynakları yönetimi uygulamalarına ilişkin etik algıları üzerine yapılan araştırmaya yer verilmiştir. Sonuç ve öneriler ise son bölümü oluşturmaktadır. Araştırma İstanbul ilinde perakendecilik sektöründe 1974 yılından beri faaliyet gösteren aile işletmesinde aileden olmayan çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket uygulaması kullanılmıştır. Anket uygulaması ile örneklem kitleden elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences 24 (SPSS24) paket programıyla analiz edilmiştir.İKY uygulamalarında etik ölçeğinde 20 maddenin güvenirliğini hesaplamak için iç tutarlılık katsayı olan“Cronbach Alpha”hesaplanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğini ortaya koymak için açıklayıcı (açımlayıcı) faktör analizi yöntemi uygulanmıştır. Araştırmaya dahil edilen aileden olmayan çalışanların demografik özellikleri ile insan kaynakları yönetimi (İKY) uygulamalarında etik algıları arasında farkın olup olmadığını belirlemek için bağımsız gruplar t testi ve varyans analizi (One-Way ANOVA) testi kullanılmıştır. Araştırmanın yapıldığı aile işletmesinde, aileden olmayan çalışanların insan kaynakları uygulamaları etik algısının aileden olmayan çalışanların cinsiyetine ve örgüt kıdemi sürelerine göre kısmen farklılık gösterdiği, eğitim düzeylerine göre ise farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the ethical perceptions of non-family employees for human resources management practices in a family business. For the purpose of the study, the ethical perceptions of non-family employees for human resources management practices in a family business, which is selected easily through sampling, were examined according to their demographic differences. The study consists of six parts. In the first part general information about the work is given, in the second part the concepts of family business, in the third part human resources management and in the fourth part the concept of work ethics is examined.In the fifth section, the research on the ethical perceptions of the employees of the family business about the human resources management practices is given. The conclusion and suggestions constitute the last part. The research was conducted on non-family employees in the family business, operating in the retail sector in Istanbul since 1974. Survey application was used as a data collection tool in the research. Mass-volume data collected via survey application was analyzed by Statistical Package for the Social Sciences 24 (SPSS 24) package program. The internal consistency coefficient“Cronbach Alpha”was calculated to calculate the reliability of 20 items of ethical scale in human resources management practices. To reveal the structural validity of the scale explanatory (exploratory), factor analysis method has been applied. To determine whether there was a difference between the demographic characteristics of the non-family members included in the survey and the ethical perceptions of human resource management (HRM) practices or not, independent groups t-test and variance analysis (One-Way ANOVA) tests were used. It was determined that the ethical perception of non-family employees for human resources management practices in a family business, where the research takes place, was partially different according to the gender of the non-family employees and their organizational seniority periods, and did not differ according to their education levels.