Televizyon kadın programlarında kadının konumlandırılışı
Identification of women in tv programs concerning women
- Tez No: 231132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Feminist yaklaşımlar, Kadın, Kadın programları, Mahremiyet ihlâli, Televizyon ve kadın, Feminist approuches, Women, Women programs, Violation of trivacy, Television and women
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Günümüzde insan yaşamı çok karmaşık ve renkli bir hâl almıştır. Sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal ve teknolojik gelişmeler insan yaşamındaki bu karmaşıklığı ve çeşitliliği televizyon programları aracılığıyla kitlelere aktarmaktadır. İzler kitleyi kendine bağımlı hale getirmek isteyen ve reyting kaygısıyla hareket eden yapımcılar yeni yeni program türlerini ortaya çıkarmışlardır.Ataerkil bir aile yapısı içinde konumlanan Türk kadını yaşadığı sorunlar, gördüğü muameleler ve geleceğe yönelik hayalleriyle program yapımcıları için bulunmaz bir malzeme konumuna gelmişlerdir. 1990 yılında illegal olarak ilk özel televizyon yayıncılığının (Magic Box ve İnter Star televizyonu) başlamasıyla televizyon ekranlarında kadına yönelik bir çok program yapılmıştır. Ancak özellikle 1990' lı yılların başlarında bir furya haline gelen kadın programları toplumda olumsuz etkilere yol açmıştır. Bu programlarda yaşanan olaylar ve konuşmalar sonrasında ortaya çıkan bir çok şiddet olayı söz konusu programların incelenmesini kaçınılmaz kılmaktadır.Basın mesleği etik kuralları çerçevesinde kadın programları yapımcılarının büyük hatalar içine düştüğü gözlenmiş ve bu programlar sonucu yaşanan olaylar meslek etiği ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmek zorunda kalmıştır. Televizyon kuruluşlarının kendi özdenetim mekanizmalarını harekete geçirerek, bu programlar sonucunda yaşanan olumsuz olaylara karşı önlem almaya çalışması da bu konunun önemini göstermektedir.Çalışmanın ilk bölümünde kadına yönelik teorik feminist yaklaşımlara değinilerek farklı kadın hareketleri üzerinden feminist yaklaşımlar ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, tarih sürecinde Türk kadını ele alınmış, kadın programlarına konu olan Türk kadınının sorunları bu sayede anlaşılmaya çalışılmıştır. Türkiye' de yaşanan sosyal değişimin kadın üzerindeki etkileri ortaya konularak kadın programlarının hedef kitlesi olan ev kadınlarının değişen sosyal yaşam alanları içerisindeki konumlandırılması tartışılmıştır. Üçüncü bölümde, Türkiye'de televizyon kültürü ve kadınlar ele alınmıştır. Özel televizyon yayıncılığının başlamasıyla kadın programlarında ortaya konan kadın kimliği, ilgili programlardan örneklerle (Serap Ezgü ile Biz Bize Programı, İnci Ertuğrul Sizin Sesiniz Programı) tartışılmıştır. Bu sayede televizyonda gündüz kuşağı kadın programlarının hangi sorunlara yol açtığı üzerinde durulmuştur.Bu çalışmada özellikle izlenme oranlarının yüksek olduğu düşünülen iki kadın programı incelenerek, kadın programları üzerinden genel bir yargıya varmaya çalışılmıştır. Çalışma kadın programlarıyla ilgili ortaya çıkan genel sorunlara çözüm yolları sağlamak üzere hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Human life has become complex and vivid at the present time. Social, culturel, economic, political and technological improvements have transferred the complexity and the diversity of life to publicity via television Producers who desire to addict the audience to themselves and motivated by concerns of rating are creating new kinds of program.Turkish woman located mids patriarchial family structure with her problems, reactions she faces and hopes and expectations towards future becomes the unique material for producers. With the beginning of illegal private Tv broadcasting a lot of program towards the issues of women has been initiated (Magic box and Interstar). But especially in the early 90?s these booming programs have become the reason of negative effects in the society. Cases and conversations met during these programs were the reasons of so much violence which have become the unavoidable reason of the research of these kinds of programs.Within the framework of media ethics it has been observed that producers of women issues oriented programs are falling into error and cases experienced after the program broadcasting had to be evaluated due to professional ethics. Efforts of the tv institutions towards preventing unwanted cases by self supervision indictes the importance of the phenomena.In the fisrt part of the study feminist aproaches towards women are mentioned in terms of various women actions. In the second part Turkish women is studied in terms of history through this way problem of Turkish women mentioned during these programs is tried to be discussed. The effect of social changes in Turkey on women is presented in order to maintain a location of the role of the housewives consisting the main target group of this kind of program. In the third part Tv culture in Turkey and women is studied. The identity of women with the beginning of private broadcasting presented on tv is discussed with the samples from the related programs (Serap Ezgü ile Biz Bize Programı, İnci Ertuğrul Sizin Sesiniz Programı). By this way harms of this kind of programs are presented.In this study especially two programs thought to be scoring high rating is researched and a general idea is tried to be achieved. The study aims to maintain solutions to the general issues related to women programs.