Kökteş iki kelimenin yan yana gelerek oluşturduğu fiil yapıları
Verb structures which are constructed together with the words of same roots
  1. Tez No: 231131
  2. Yazar: AYŞE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN S. TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime Türetme, Kökteş Kelime, İsim ve Fiil, Edebiyat
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Türkçenin kendine özgü en önemli özelliklerinden biri, onun sondan eklemeli bir dil olmasıdır. Bu özelliğinden dolayı Türk dilinde, yeni kelimeler türetilebilmektedir. Dilin bu şekilde kullanılmasıyla Eski Türkçeden bugünü de içine alan dönemlerde çeşitli isim, fiil vb. türetilmiştir.Bu çalışma, kökteş kelimeleri incelemektedir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada, içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem yoluyla araştırmacı, kökteş kelimeleri dil bilimi ve anlam bilimi açılarından incelemiştir ve kökteş kelimelerin yan yana gelerek oluşturduğu fiil yapılarını isim ? fiil, ikileme ? fiil ve fiilimsi ? fiil olmak üzere üç ana başlıkta sınıflandırmıştır. Tüm bu bulgulara ek olarak, kökteş kelimelerin Türk dilinin hemen hemen her döneminde yaygın olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study called verb structures which are constructed together with the words of same roots, is prepared for presenting as a master thesis to Erciyes University, Social Sciences Institute, New Turkish Language and Literature Main Science Branch, Turkish Science Branch.Due to the fact that the Turkish Language is the languages which are used the words via adding the affix end of the words, ıt can possible that the new words is improved. For this reason there is great tendency to improve word in the Turkish Languages. So to, during the historical periods which includes Old Turkish Language and New One, so many words has been improved in the several constructs.This study is aimed to investigate of the words of same roots. Direction of this aim, content analysis method was used in this study. By this method, the researcher examined and classified the words of the same roots with the point of literature and mean-science.As a result, words of same roots can be classifed three main constructs: Noun-verb, double-verb, and resemble-verb, and also words of same roots have been used relatively in every periods of the Turkish Language.KEY WORDS: Words of Same Roots, Literature, Improving Words, Language, Nouns, Verbs.