Harold Pinter'in One For The Road ve Mountaın Language adlı eserlerine yeni tarihselci bir yaklaşım
A new historicist approach to Harold Pinter?s works:One For The Road and Mountain Language
  1. Tez No: 231137
  2. Yazar: ERCAN KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLLÜBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: tiyatro, yeni tarihselcilik, politik, oyun yazarı, absürd, theatre, the new historicism, political, playwright, absurd
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ünü dünyaca tanınan Harold Pinter, kesinlikle, savaş sonrası İngiliz tiyatro yazarları arasında en önemli olanı ve en fazla göze çarpanıdır. Pinter, çok geniş bir kitle tarafından bilinir ve sevilir çünkü o sadece bir tiyatro yazarı değil aynı zamanda bir aktör, şair, yönetmen her şeyden öte bir yazardır. Oyunlar, radyo oyunları, televizyon için oyunlar, skeçler ve şiirler yazmıştır. Erken ve geç dönemde yazdığı oyunlarının politik boyutları vardır. Ama özellikle son dönem oyunlarından olan One for the Road (Bir Tek Daha) ve Mountain Language (Dağ Dili) açık politik oyunlarındandır. Pinter bu oyunların Türklerle, Kürtlerle, Türk kültürü ile, Türkiye hükümeti ve Türkiye'nin kendisiyle alakalı olmadığını açıklamış olsa da, eleştirmenlerin büyük bir kısmı, One for the Road (Bir Tek Daha) için Türkiye'deki yazarların konuşma özgülüklerinin olmadığı hakkında yazılmış bir eser, Mountain Language (Dağ Dili) için ise Kürtlerin kendi dillerini resmi yerlerde konuşamadıkları ile alakalı bir eser olduğunu düşünmektedirler. Çünkü Pinter, bu eserleri Türkiye'ye yaptığı bir geziden sonra yazmıştır.Bu çalışma ile özellikle son iki politik eseri hakkında Pinter'in politik bir tiyatro yazarı olarak açık bir değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye'de bu iki eser hakkında çok fazla bir araştırma yapılmamıştır. Durum böyle olunca biz bu iki politik eseri çalışmayı seçtik. Yazmış olduğu otuz civarındaki oyunları arasında bir şekilde bu iki eserin Türkiye'yi ilgilendiren yanları vardır. Bu tezin ana amacı oyunları her yönüyle Yeni Tarihselci bir yaklaşımla açıklamaktır.Tez dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Harold Pinter'in hayatı ve edebi kariyeri analiz edilmiştir. Pinter yaşayan bir oyun yazarı olduğu için bu çalışmamıza biraz daha fazla çekicilik katmaktadır. Doğumundan ve eğitiminden başlayarak hayatının her devresi açık bir şekilde anlatılmıştır. İkinci bölümde Yeni Tarihselcilik irdelenmiştir. Üçüncü bölüm de One for the Road (Bir Tek Daha) ve dördüncü bölüm de ise Mountain Language (Dağ Dili) adlı eserler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Harold Pinter, whose fame is known worldwide, is, definitely, one of the most outstanding and important post-war British dramatists. Pinter is widely known and liked because he is not only a dramatist but an actor, a poet, a director above all a writer as well. He has written plays, Radio plays, Screenplays for films, sketches and poems. His plays deal with political dimensions. But especially his recent plays One for the Road and Mountain Language are his openly political plays. Even though Pinter has explained that these plays are not about just Turks, Kurds, Turkish culture, Turkish state or Turkey itself, quite a large number of the critics think that One for the Road is about the Turkish writers who have no freedom of speech and Mountain Language is about the Kurds who are not allowed to speak their own language in the government buildings in Turkey. For, Pinter wrote these plays after a visit to Turkey.This study aims to offer a clear assessment of Pinter as a political dramatist especially for his two recent political works. There has been a lack of research being undertaken on political aspects of his two plays in Turkey. Since this is the case we have chosen to study these two political plays of Pinter. Among, about thirty plays he has written, in one way or another, both of these plays have some indications concerning Turkey. The main concern of this thesis is to illustrate the ins and outs of the plays according to the New Historicist approach.Our research is in four chapters. In the first Chapter the life and literary career of Harold Pinter are analysed. Since Pinter is a living playwright it adds to the study a little bit more charm. Starting from his birth and education every phase of his life has been clearly explained. In the second Chapter the New Historicism is taken into account. The third chapter is about One for the Road and the last chapter is about Mountain Language.