Moralızade Vassaf Kadri, hayatı-sanatı ve eserleri
Moralizade Vassaf Kadri, his life, his art and his works
  1. Tez No: 231138
  2. Yazar: MEHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL TİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Moralızade Vassaf Kadri, II. Meşrutiyet edebiyatı, popülizm, Moralızade Vassaf Kadri, literature of Meşrutiyet II, populism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmamızda II. Meşrutiyet Dönemine eserleriyle katkıda bulunan Moralızade Vassaf Kadri'nin hayatı, sanatı ve eserlerini ele almaya çalıştık. Bu çalışmaya başlamadan önce yaptığımız ön araştırmada Vassaf Kadri ile ilgili müstakil bir araştırmaya rastlamadık. Hatta edebiyat tarihlerimizde yazar hakkında bilginin bulunmaması bize, bu konuda bir eksikliğin bulunduğu fikrini verdi. Bu fikirden hareketle edebiyatımızdaki eksikliğin giderilmesine katkıda bulunmak için bu tezi yapmaya karar verdik. Çalışmamızı yaparken olabildiğince çok kaynağa ulaşmaya çalıştık. Bunun için de Türkiye'de bulunan birçok kütüphaneye giderek işimize yarayacak belgeleri, özellikle yazarın eserlerini toplamaya çalıştık. Eski yazıyla yirmi beş, Latin alfabesiyle de iki eser olmak üzere yirmi yedi eserinin varlığını tespit ettik. Bu eserlerin tamamını göz önünde bulundurursak Vassaf Kadri'nin, II. Meşrutiyette popülist bir anlayışla eser yazdığını ve edebiyatı, düşüncelerini aktarmak için araç olarak kullandığını söyleyebiliriz. Eserlerinde genel olarak Türkçülük, toplum ve insan, Abdülhamit aleyhtarlığı, batıl inanışlar gibi temaları işlemiştir. Sonuç olarak, II. Meşrutiyet Döneminde birçok türde eser vermiş olan Vassaf Kadri'yi elimizden geldiği kadar geniş bir şekilde tanıtmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
In our Project, we tried to investigate Moralızade Vassaf Kadri, who contributed to Meşrutiyet II (constitutional monarchy) with his work of arts, and his life, his art and his works. Prior to the study, we made some investigation about Moralızade Vassaf Kadri, but we couldn?t find any independent study about him. The fact that there is no information about Moralızade Vassaf Kadri in our literature history has aroused a feeling of insufficiency in terms of this issue. Accordingly, we resolved to carry out this study so as to contribute to the attempts to sort out this insufficiency. In this study we mostly maked use of literature review. To this end we tried to gather documents that could be helpful for us, especially the works of the author by visiting many libraries in Turkey. We found twenty seven works, twenty five in old script and two in Latin alphabet. On examining these works, Vassaf Kadri, who wrote in a populist understanding during Meşrutiyet II (constitutional monarchy), used literature as a means of conveying his thoughts. He handled issues, such as Turkism, society and humankind, oppositions to Abdülhamit, superstitions. As a result, we tried to introduce Vassaf Kadri, who wrote in many genres during Meşrutiyet II (constitutional monarchy), as far as we could.